απαγόρευση κυκλοφορίας

Ενα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ της ανάγκης να κρατηθούν στον αναπνευστήρα οι επιχειρήσεις και να μην βρεθεί για δεύτερη φορά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το δημόσιο σύστημα υγείας “παίζεται” τις τελευταίες ώρες.

Μία πολυπληθής ομάδα από τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων τάσσεται χωρίς δεύτερη σκέψη υπέρ ενός ολικού lockdown, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου, ενώ η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από άλλα μέλη της Επιτροπής προσπαθεί να ακολουθήσει τη μέση οδό.

“Κοκκινίζει” η Ελλάδα

Ολα αυτά, βεβαίως, την ώρα που αυξάνεται κατακόρυφα η αγωνία κυβέρνησης και ειδικών για την ταχύτητα με την οποία διασπείρεται ο κοροναϊός, η οποία “κοκκινίζει” τον έναν μετά τον άλλον τους νομούς της χώρας.

Στη χθεσινή, τακτική σύσκεψη της υποεπιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, αποφασίστηκε ότι πρέπει να περάσουν στο “κόκκινο” η Θεσσαλονίκη και η Αχαϊα στο σύνολό της και να επιβληθούν σκληρά μέτρα, ανάλογα με αυτά που είχα υιοθετηθεί προ καιρού στη συμπρωτεύουσα αλλά και στη Δυτική Αττική.

Ανησυχητική η πορεία της πανδημίας 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, στην πολύωρη σύσκεψη έγινε μία σύνοψη της κατάστασης και εκφράστηκε έντονη ανησυχία καθώς τα στοιχεία που φτάνουν από ολόκληρη την επικράτεια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την πορεία της πανδημίας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, τα μέλη που συμμετείχαν εκτίμησαν ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, με κλείσιμο όλων των σχολικών βαθμίδων, αναστολή του click away και click in shop, με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, αρχής γενομένης από μεθαύριο αλλά και για την εξεύρεση τρόπου προκειμένου να μην μπορούν οι πολίτες να στέλνουν δύο, τρία ή και περισσότερα SMS για να ανανεώνουν τη δίωρη παραμονή τους εκτός σπιτιού. Με άλλα λόγια, να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η μετακίνηση πολιτών.

Σήμερα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει την τελική της εισήγηση.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική

Το Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτιμά ότι όσο τα κρούσματα κινούνται στην περιοχών των 1000 καθημερινά, δεν χρειάζονται δραματικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα, θα υιοθετήσει την πρόταση για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε πρώτη φάση, και πιθανότατα να ανακαλέσει τη λειτουργία του click in shop, διατηρώντας μόνο τη μέθοδο του click away. Ερωτηματικό είναι τί θα πράξει με κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών και ΚΤΕΟ. Οσο και για τα σχολεία, αυτή τη στιγμή δεν συζητά καν το κλείσιμό τους.

Αν βεβαίως, τις επόμενες ημέρες, επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις των λοιμωξιολόγων και έχουμε εκτόξευση κρουσμάτων, τότε οι αποφάσεις θα είναι ακαριαίες και θα οδηγούν στη μοναδική αποτελεσματική λύση, του ολικού lockdown, για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγή: economico.gr