Ζελένσκι διαπραγματεύσεις

Την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, περιγράφοντας, ταυτόχρονα και τις απαιτήσεις του Κιέβου προς τη Μόσχα, ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί από την πλευρά μας»

Μιλώντας στην ιταλική δημόσια τηλεόραση, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της Ουκρανίας να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από τα ουκρανικά εδάφη που έχουν καταλάβει μετά τις 24 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών. «Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί από την πλευρά μας όσον αφορά την ανεξαρτησία μας, αλλά, ωστόσο, είμαστε έτοιμοι να πούμε στο πλαίσιο των συνομιλιών μας: τουλάχιστον πρέπει να εγκαταλείψετε τις περιοχές που έχουν καταληφθεί μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Ναι, δυστυχώς για εμάς, θα παραμείνετε εντός ορισμένων προσωρινά κατεχόμενων περιοχών, αλλά αυτό θα είναι το πρώτο σαφές βήμα για να αρχίσουμε να μιλάμε για κάτι. Ας το κάνουμε. Δεν ακούμε, όμως, απάντηση σε αυτό», δήλωσε ο Ζελένσκι, ουσιαστικά αποδεχόμενος την απώλεια της Κριμαίας.

«Να αποσυρθούν τα στρατεύματα»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η μορφή της νίκης που θα ήθελε να πάρει η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι η χώρα του «επιδιώκει συνηθισμένα πράγματα, όπως ο σεβασμός της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, των παραδόσεων, της γλώσσας και του έθνους της». «Μόλις ανέφερα συνηθισμένα πράγματα, αλλά αυτά έχει παραβιάσει η Ρωσική Ομοσπονδία. Πρέπει να αποκατασταθούν. Τι σημαίνει αποκατάσταση; Να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη γη μας. Να αποσυρθούν τα στρατεύματα, να φύγουν από τα σπίτια μας, τα χωριά μας. Δεν λέω ότι θα πρέπει να φέρουν πίσω όλα όσα λεηλάτησαν, καθώς αυτά δεν είναι τα πλέον πολύτιμα για εμάς. Οι ζωές είναι πολύτιμες για μας. Οπότε, ό,τι είχαν λεηλατήσει, ας το αφήσουν να φύγει. Θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη ούτως ή άλλως», τόνισε ο Ζελένσκι.

Νέες φρικαλεότητες

Μιλώντας για τις ευθύνες της Ρωσίας, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι περιμένουν αποζημιώσεις, δικαστικές αποφάσεις και ετυμηγορίες. Όμως, αυτό δεν θα φέρει πίσω τους Ουκρανούς που σκοτώθηκαν. «Δεν υπάρχει κανένα τίμημα γι’ αυτό. Και αυτό δεν μπορεί να συγχωρεθεί», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε ότι γίνονται καθημερινά όλο και πιο περίπλοκες, καθώς αποκαλύπτονται νέες φρικαλεότητες που διαπράττουν τα ρωσικά στρατεύματα εντός των κατεχόμενων εδαφών.

«Όσον αφορά το θέμα των συνομιλιών με τη Ρωσική Ομοσπονδία, γίνεται κάθε μέρα και πιο περίπλοκο. Κάθε μέρα απελευθερώνουμε μικρές πόλεις, όπου οι άνθρωποι ζουν ή ζούσαν, δυστυχώς πρέπει να πω “ζούσαν”, καθώς πολλοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και πολλοί σκοτώθηκαν. Απελευθερώνουμε πόλεις και βλέπουμε τα ίχνη ταπείνωσης, βασανιστηρίων, βομβαρδισμών και καταστροφών που άφησαν τα ρωσικά στρατεύματα. Τέτοια πράγματα περιπλέκουν τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Οι εγγυήσεις ασφαλείας

Κατά τα λεγόμενά του, η ουκρανική κοινωνία ήταν έτοιμη να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία πάνω από οκτώ χρόνια από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην ανατολική Ουκρανία. Όμως, η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε τα αισθήματα της κοινής γνώμης. «Τώρα η ουκρανική κοινωνία δεν είναι θετική σε αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που οι ουκρανικές και ρωσικές αντιπροσωπείες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 29 Μαρτίου 2022 το Κίεβο υπέβαλε σειρά προτάσεων για τον τερματισμό του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς συνθήκης για εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr