Τεράστιος εκνευρισμός συνεχίζει να επικρατεί στη Μόσχα για την ανταρσία στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα ο ιδρυτής της μισθοφορικής Ομάδας Wagner, Γεβγένι Πριγκόζιν, παρά το γεγονός ότι η ανταρσία τελείωσε πριν καλά-καλά αρχίσει.

Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στο Κρεμλίνο ήταν οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποιος, αναφερόμενος στα όσα έχουν συμβεί, κυριολεκτικά απασφάλισε και στη διάρκεια συνέντευξης τύπου δήλωσε ότι η Ρωσία έβγαινε πάντα ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τις όποιες δυσκολίες και ότι η αντίδραση πολλών δυτικών αξιωματούχων απέναντι στην ανταρσία των ανδρών του Γεβγένι Πριγκόζιν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι κατέρρευσε το προσωπείο της ρωσικής ισχύος, δείχνει έμμεσα ότι οι ίδιοι αξιωματούχοι βρίσκονται σε πόλεμο με την Μόσχα.

«Δεν έχουμε να εξηγήσουμε τίποτα»

«Δεν έχουμε να εξηγήσουμε τίποτα, ούτε να δώσουμε σε κανέναν διαβεβαιώσεις. Ενεργούμε με διαφάνεια, ο πρόεδρος και όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας έχουν μιλήσει για το θέμα αυτό. Αν υπάρχουν αμφιβολίες στη Δύση, είναι δικό σας το πρόβλημα. Η Ρωσία ανέκαθεν αναδυόταν πιο ανθεκτική και ισχυρότερη έπειτα από τις όποιες δυσκολίες», υπογράμμισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας δηκτικά ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για τις ικανότητες πολλών δυτικών πολιτικών.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ διέψευσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπίμως στοχοθετούν αμάχους στην Ουκρανία και υποστήριξε ότι στοχοθετούν μόνο στρατιωτικές υποδομές ή άλλους στρατιωτικούς στόχους και κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ανέπτυξε στρατεύματα και βαρέα όπλα με στόχο πολιτικές υποδομές όπως σχολεία και κτίρια διαμερισμάτων στο πλαίσιο του πολέμου με την Ρωσία και χαρακτήρισε αυτές τις τακτικές εγκλήματα πολέμου.

«Αναίσχυντες πιέσεις»

Επίσης, κατηγόρησε την Δύση ότι ασκεί «αναίσχυντες πιέσεις» σε χώρες της Αφρικής και στην Λατινική Αμερική για να συμμορφώνονται με μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι χώρες θα πρέπει να επιτρέπεται να επιλέγουν πως να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με την Ρωσία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι αναφορικά με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ενώ κατηγόρησε το Κίεβο για «απόλυτα ψέματα» σε σχέση με τις ουκρανικές δηλώσεις που υπαινίσσονται ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ανατινάξει τον σταθμό. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία έχει εκφράσει τις σοβαρές της ανησυχίες για τις «προκλητικές ενέργειες» της Ουκρανίας.

«Σχοζοφρένεια»

Η Δύση, είπε ο Λαβρόφ, θέλει με κάποιον τρόπο να «παγώσει» τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να κερδίσει χρόνο και να διοχετεύσει περισσότερα όπλα στη χώρα και τόνισε ότι οι δυτικές χώρες υιοθετούν μια «σχιζοφρενική» προσέγγιση στη σύγκρουση, λέγοντας πως «η Δύση θέλει πρώτα να δει την Ρωσία να χάνει στο πεδίο της μάχης και τους ηγέτες της να παραπέμπονται σε δίκη και μόνο τότε θα ασκήσει πιέσεις για ειρήνευση στην Ουκρανία».

Τέλος, έκανε έκκληση για διεύρυνση της συμμετοχής στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε ασιατικές, αφρικανικές και λατινοαμερικανικές χώρες για να σπάσει, όπως την χαρακτήρισε, η δυτική κυριαρχία στον κόσμο. «Η πλειονότητα του κόσμου δεν θέλει να ζει σύμφωνα με τους δυτικούς κανόνες», σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr