Με μια ανακοίνωση η οποία ξεπερνά κατά πολύ τα εσκαμμένα της διπλωματίας και η οποία δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό και τον φόβο της Τουρκίας, σχολίασε το ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας την ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των φρεγατών Belharra.

Κατηγορίες για… μαξιμαλισμό

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ταντζού Μπιλγκίς, σε μια δήλωση άκρως χολερική, κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστικές θέσεις» σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο, ενώ αναφέρει ότι η χώρα μας «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία». «Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται»

«Είναι ένα όνειρο της Ελλάδος ότι μπορεί δημιουργώντας στρατιωτικές συμμαχίες που δημιουργούν προβλήματα και εντός του ΝΑΤΟ ότι θα μπορέσει να επιβάλει τις θέσεις της στην Τουρκία. Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστηκότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Νεύρα και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι έντονη ήταν και η αντίδραση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο σημείωσε ότι «η αγνόηση από την Ε.Ε. των καλοπροαίρετων, εποικοδομητικών και θετικών προτάσεων της Τουρκίας στα θέματα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου της Κύπρου και της παράτυπης μετανάστευσης, είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου και των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υποστήριξη των μονομερών ενεργειών και των εχθρικών στάσεων της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) θα βαθύνουν περισσότερο τις διαφορές στην περιοχή».

Θυμός και φόβος

Συνολικά, η Τουρκία αντιμετώπισε την ελληνογαλλική συμφωνία με εκφράσεις θυμού και -όχι και τόσο καλά κρυμμένου- φόβου, με αναλυτές να εκτιμούν ότι πλέον η Άγκυρα αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στις ισορροπίες -τόσο επιχειρησιακά, όσο και πολιτικά- που η συμφωνία προκαλεί, αλλά και τον βαθύτερο κίνδυνο περαιτέρω απομόνωσης της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πολλώ δε μάλλον όταν όλα δείχνουν ότι η συμφωνία Αθήνας και Παρισιού συνήφθη με την «ευλογία» της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr