Την ώρα που το νόμισμα της Τουρκίας αρχίζει και πάλι να καταγράφει απώλειες έναντι του δολαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να αναπτερώσει το ηθικών των πολιτών που βλέπουν την αξία της λίρας να εξανεμίζεται.

Κάλεσμα με δόση απόγνωσης

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Τούρκοι πρέπει να διατηρήσουν τις αποταμιεύσεις σε τουρκική λίρα και ότι οι πρόσφατες συναλλαγματικές διακυμάνσεις βρίσκονται υπό έλεγχο μετά την κατάρρευση της λίρας κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τους Τούρκους να μεταφέρουν τα αποθέματά τους σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα και διατύπωσε και πάλι την ανορθόδοξη άποψή του σύμφωνα με την οποία τα επιτόκια «είναι η αιτία του πληθωρισμού».

«Θα προχωρήσουμε με το νόμισμά μας»

«Θέλω όλοι οι πολίτες μου να κρατήσουν τα χρήματά τους, να τρέξουν όλες τις δουλειές τους με το νόμισμά μας, και αυτό το συνιστώ», είπε. «Ας μην το ξεχνάμε αυτό: όσο δεν αντιμετωπίζουμε το νόμισμά μας ως σημείο αναφοράς, είμαστε καταδικασμένοι να βουλιάξουμε. Η τουρκική λίρα, το νόμισμά μας, με αυτό θα προχωρήσουμε . Όχι με αυτό ή το άλλο ξένο νόμισμα». Απευθυνόμενος σε ομάδα επιχειρηματιών, ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να φέρουν τις αποταμιεύσεις σε χρυσό στο τραπεζικό σύστημα.

Στο στόχαστρο τα επιτόκια

«Για κάποιο χρονικό διάστημα, δίναμε την μάχη για να σώσουμε την τουρκική οικονομία από τον φαύλο κύκλο των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού πληθωρισμού και για την βάλουμε στον δρόμο της ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, της απασχόλησης, της παραγωγής, των εξαγωγών και των πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», είπε. «Κάτω τα επιτόκια, πάνω τα επιτόκια. Φίλοι μου, ας το βγάλουμε αυτό από τα βιβλία μας. Τα επιτόκια κάνουν τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο».

Νέα κατάρρευση της λίρας

Η λίρα, μακράν το νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές το 2021, όπως και την προηγούμενη χρονιά, κινείται πτωτικά εδώ και πέντε ημέρες καταγράφοντας απώλειες 20% έναντι του δολαρίου. Αναμένεται να ολοκληρώσει το 2021 με πτώση κατά 44%, κυρίως εξαιτίας του οικονομικού προγράμματος του Ερντογάν που επικεντρώνεται στις εξαγωγές και τις πιστώσεις παρά την υποτίμηση του νομίσματος, που έλαβε διαστάσεις κανονικής κρίσης του τελευταίους δύο περίπου μήνες, προκαλώντας τριγμούς στην οικονομία.

Τρόμος λόγω πληθωρισμού

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία «τρέχει» με ποσοστό κοντά στο 20% (αν και κάποιοι εκτιμούν ότι είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι γίνεται «μαγείρεμα» στα στοιχεία») και ότι οι προβλέψεις για το 2022 είναι ακόμα πιο μαύρες καθώς κάνουν λόγο για πληθωρισμό ακόμα και 30%. Βέβαια, ο Ερντογάν δηλώνει ότι ο πληθωρισμός θα πέσει -όπως είχε καταφέρει να κάνει και στο παρελθόν-, όμως οι συνθήκες δεν είναι ίδιες και πλέον ο φόβος είναι ότι η αβεβαιότητα θα πλήξει και τις υγιείς επιχειρήσεις της χώρας, ανοίγοντας έναν φαύλο κύκλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr