Η Ρωσία συνεχίζει… ακάθεκτη το επικίνδυνο παιχνίδι των απειλών -άμεσων και συγκεκαλυμμένων- σχετικά με το πυρηνικό της οπλοστάσιο και την προθυμία της να το χρησιμοποιήσει αν θεωρήσει ότι απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέφερε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά ένα τερατώδες οπλικό σύστημα που η Ρωσία αναπτύσσει εδώ και χρόνια, τον βαρέως τύπου διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο RS-28 Sarmat, γνωστό στη Δύση ως «Σατανάς ΙΙ», λέγοντας ότι η νέα γενιά των πυραύλων αυτών θα αναπτυχθεί σύντομα και θα τεθεί σε ετοιμότητα μάχης.

Η σημασία της «πυρηνικής τριάδας»

Μιλώντας σε νέους αποφοίτους στρατιωτικών ακαδημιών, ο Πούτιν επισήμανε την σημασία της «τριάδας» των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας που μπορούν να επιχειρήσουν από ξηράς, θαλάσσης και αέρος. «Το πιο σημαντικό θέμα εδώ είναι η ανάπτυξη της πυρηνικής τριάδος, η οποία είναι μια εγγύηση σημαντική για την στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας και την παγκόσμια σταθερότητα», είπε.

«Ήδη, περίπου μισές από τις μονάδες και σχηματισμούς των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων είναι εξοπλισμένες με τα τελευταία συστήματα Yars, και τα στρατεύματα έχουν επανεξοπλιστεί με σύγχρονα πυραυλικά συστήματα με την υπερηχητική κεφαλή Avangard», προσέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, παρουσιάζοντας έτσι μέρος των νέων οπλικών συστημάτων που έχει αναπτύξει η χώρα του.

«Στο προσεχές μέλλον»

Ειδικά για τον «Σατανά ΙΙ», ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι εκτοξευτήρες των πυραύλων Sarmat θα τεθούν σε ετοιμότητα μάχης «στο προσεχές μέλλον», καθώς φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι τέθηκε σε υπηρεσία το νέο υποβρύχιο κλάσης Borei-A, καθώς και το καταδρομικό Admiral Gorshkov, εξοπλισμένο με πυραύλους Zircon.

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-28 Sarmat, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τη Ρωσία, θα μπορεί να μεταφέρει φορτίο 10 τόνων, ήτοι 10 βαρέως τύπου ή 15 ελαφρού τύπου πυρηνικές κεφαλές με οχήματα επανεισόδου ή ως και 24 υπερηχητικά οχήματα Avangard, με την εμβέλειά του να υπολογίζεται στα 18.000 χιλιόμετρα, ενώ φέρεται να διαθέτει και ενεργά συστήματα προστασίας του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr