Το πράσινο πιστοποιητικό

Το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκινούν τις τελικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το “πράσινο πιστοποιητικό” το αργότερο έως τις αρχές καλοκαιριού.Αυτή η εξέλιξη διευκολύνει τους ταξιδιώτες, οχυρώνει τισ χώρες υποδοχής και, τελικά, απελευθερώνει τον τουρισμό. Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές.

Η θέσπιση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ψηφιακού πιστοποιητικού που θα ίσχυε σε 27 χώρες-μέλη, θα αφορούσε προσωπικά δεδομένα για την υγεία του καθενός, ακόμη και αν θεωρούνταν μονόδρομος για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα έπαιρνε χρόνια.

Τώρα, τα πάντα έτρεξαν μέσα σε μερικούς μήνες. Στα τέλη Μαρτίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την Ευρωβουλή η πρόταση της Κομισιόν, ένα μήνα αργότερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ από 26-29 Απριλίου, δόθηκε η εντολή διαπραγμάτευσης εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν και το Συμβούλιο επί του κειμένου.

Πράσινο φως από την Ευρώπη 

Το κείμενο, το οποίο περιλαμβάνει τροποποιήσεις, τη Μεγάλη Πέμπτη πήρε οριστικά το «πράσινο φως», ορίστηκε ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει μόνο για 12 μήνες και σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση κατά πόσο είναι τεχνικά έτοιμες.

Κάνοντας κούρσα ταχύτητας, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν χθες την απόφαση για την τελική μορφή που πρέπει να έχει το πράσινο πιστοποιητικό.

Τώρα, το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να ξεκινήσουν τις τελικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο έως τις αρχές καλοκαιριού.

Η Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα συμμετάσχουν

Η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, όπως ανέφερε ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος σε ενημέρωση προς τους ανταποκριτές.

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου, ενώ εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.

Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο στόχος είναι να λειτουργήσει πλήρως στις 30 Ιουνίου.

Τα χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού

Το έγγραφο, το οποίο μπορεί να είναι σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, θα πιστοποιεί ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού ή ότι έχει πρόσφατο αρνητικό τεστ ή ότι έχει αναρρώσει από τον ιό.

Ωστόσο, τα πιστοποιητικά EU COVID-19 δεν θα χρησιμεύουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας.

  • Οι κάτοχοι πιστοποιητικού EU COVID-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους περιορισμούς ταξιδιού, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή δοκιμές. Αυτό, στην ουσία του, αποελευθερώνει τον τουρισμό.

Και προκειμένου να αποφευχθούν οι διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να «εξασφαλίσουν καθολική, προσιτή, έγκαιρη και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ COVID».

Ο έλεγχος πιστότητας των πιστοποιητικών 

Τα πιστοποιητικά θα επαληθεύονται για τη αποτροπή απάτης και πλαστογραφίας, ωστόσο τα προσωπικά δεδομένα που λαμβάνονται δεν θα μπορούν να αποθηκευτούν σε κράτη μέλη προορισμού και δεν θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr