Με… αποτυχία στέφθηκε η πτητική δοκιμή του ινδικού πυραύλου cruise με την ονομασία «Nirbhay», λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με επιστήμονες στην Ινδία, η δοκιμή απέτυχε οκτώ λεπτά μετά την έναρξή της, λόγω προβλημάτων στον κινητήρα, αλλά δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες.

Πύραυλος μέσου βεληνεκούς

Ο «Nirbhay» αποτελεί την ινδική απάντηση στους αμερικανικούς Tomahawk και τους ρωσικούς Club SS-N-27, ήτοι είναι πύραυλος μέσου βεληνεκούς (~1.000 χιλιομέτρων), ο οποίος μετά την εκτόξευσή του δεν ακολουθεί παραβολική τροχιά, αλλά πετά σε χαμηλό ύψος κοντά στο έδαφος και έτσι έιναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα εχθρικά ραντάρ.

Ο ινδικός πύραυλος έχει ύψος έξι μέτρων, ζυγίζει 1.500 κιλά, αναπτύσσει ταχύτητα ως 0,7 Mach (υποηχητικός) και μπορεί να μεταφέρει ως 300 κιλά συμβατικών ή πυρηνικών πυρομαχικών, ενώ μπορεί να χτυπήσει πολλαπλούς στόχους.

Έρχονται κι άλλες δοκιμές

Η ανάπτυξη του «Nirbhay» άρχισε το 2007 και τον περασμένο Ιούλιο η αρμόδια υπηρεσία του ινδικού υπουργείου Άμυνας προχώρησε στη διαδικασία αγοράς 300 από αυτούς τους πυραύλους, με κόστος 1,5 εκατ. δολάρια ο ένας.

Πάντως, η αποτυχημένη δοκιμή δεν σημαίνει και το τέλος του προγράμματος, καθώς σύμφωνα με επιστήμονες στην Ινδία, θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες 20 δοκιμές, σε βάθος τριών ως πέντε ετών.

Πηγή: economico.gr