Ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμών σε ολόκληρη την Ε.Ε. κινδυνεύει να εκτροχιαστεί, τουλάχιστον κατά το παρόν τρίμηνο, κλιμακώνεται καθημερινό ο «πόλεμος» της Κομισιόν με τις φαρμακοβιομηχανίες, που ανακοινώνουν καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων.

Έφοδος στο εργοστάσιο

Κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Φαρμάκων διενήργησε επιθεώρηση στον τόπο παραγωγής εμβολίων της AstraZeneca στο Βέλγιο αναφέρει η βελγική εφημερίδα De Standaard και συμπληρώνει ότι αυτό επιβεβαιώνεται από το γραφείο του υπουργού Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

Ο στόχος είναι «να βεβαιωθούμε ότι η καθυστέρηση παράδοσης των εμβολίων οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής στη μονάδα του Βελγίου», σύμφωνα με το γραφείο του Υπουργού Υγείας. Παράλληλα, όπως αναφέρει το άρθρο, θα συνταχθεί έκθεση το συντομότερο δυνατό, αν και μπορεί να απαιτηθούν «μερικές ημέρες».

Ναυάγιο

Η επιθεώρηση, σημειώνει η De Standaard, διεξήχθη σε συνεργασία με άλλες χώρες, «έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και αντικειμενικότητα», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Βαντενμπρούκε προσθέτοντας ότι «Βέλγοι εμπειρογνώμονες εξετάζουν τώρα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, μαζί με εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία».

Υπενθυμίζεται ότι σε ναυάγιο κατέληξαν οι συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων της φαρμακευτικής εταιρείας. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση στις παραδόσεις των δόσεων φαίνεται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη και δεν είναι 60% αλλά υπολογίζεται σε 75%.

Πηγή: economico.gr