Σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει η Βρετανία, καθώς επί της ουσιάς έχουν «παγώσει» όλες οι μεταφορές καυσίμων και αγαθών στη χώρα, ελλείψει οδηγών.

Μάλιστα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα την οικονομία, αλλά και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, φέρεται να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ακόμα και τον στρατό για να κάνει παραδόσεις βενζίνης στα πρατήρια.

Κινητοποίηση του στρατού

Οπως μεταδίδει το CNBC, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν μεγάλες ουρές έξω από τα βενζινάδικα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι οδηγοί προσπάθησαν να φουλάρουν τα οχήματά τους μετά από δημοσιεύματα για ελλείψεις. Η μεγάλη έλλειψη οδηγών φορτηγών καθυστερεί τις παραδόσεις καυσίμων και προϊόντων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ελλείψεις σε διάφορους τομείς της αγοράς και να υπάρχει ανησυχία για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικό προσωπικό για την παράδοση καυσίμων σε πρατήρια, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο υπουργός Επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε την Κυριακή ότι έχει εξαιρέσει τη βιομηχανία καυσίμων από τους βρετανικούς νόμους περί ανταγωνισμού, επιτρέποντας έτσι στις εταιρείες να «μοιραστούν πληροφορίες και να δώσουν προτεραιότητα στην παράδοση καυσίμων στις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

«Στεγνώνουν» τα πρατήρια

Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος Λιανικών Πωλητών Πετρελαίου προειδοποίησε το βράδυ της Κυριακής ότι πλέον το 50% με 85% των πρατηρίων στη Βρετανία (εκτός δικτύου αυτοκινητοδρόμων και πρατηρίων σε σουπερμάρκετ) έχουν ξεμείνει από καύσιμα. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις αγορές πανικού από χιλιάδες οδηγούς που σχηματίζουν ουρές με τα οχήματά τους έξω από τα πρατήρια από την Παρασκευή, όταν δηλαδή κάποιες εταιρείες ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν αρκετοί οδηγοί βυτιοφόρων για να ανεφοδιαστούν όλα τα πρατήρια.

Κίνδυνος για ελλείψεις προϊόντων

Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Κυριακή ότι καθιστά διαθέσιμες 5.000 βίζες εργασίας διάρκειας τριών μηνών για οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών από το εξωτερικό. Εγκρίθηκε επίσης η χορήγηση τρίμηνης βίζας εργασίας για 5.500 εργαζόμενους στη βιομηχανία πουλερικών, λόγω ανησυχίας για την επάρκεια γαλοπούλας ενόψει Χριστουγέννων. Παράλληλα, η Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής προειδοποίησε εκ νέου, εξάλλου, ότι θα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα και ποικιλία διαφόρων προϊόντων στα σουπερμάρκετ αυτά τα Χριστούγεννα, καθώς και πιθανώς περιορισμένη διάρκεια ζωής των προϊόντων που θα εκτίθενται στα ράφια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr