Σε εξαιρετικά επικίνδυνες ατραπούς φαίνεται ότι βαδίζει η Τουρκία η οποία μοιάζει να κόβει κάθε σχέση ακόμα και με επίφαση δημοκρατικής χώρας.

«Αναίσθητο, αδιάφορο και αποστασιοποιημένο»

Ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απαίτησε το κλείσιμο του ανώτατου δικαστικού σώματος της χώρας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, μετά την απόφασή του να μην επιτρέψει την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, επικαλούμενο διαδικαστικά προβλήματα.

Ο Μπαχτσελί, έξαλλος με την απόφαση του σώματος διερωτήθηκε αν «το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι με την πλευρά της ισχύος του νόμου ή είναι μαζορέτα του σεπαρατισμού» και χαρακτήρισε το Δικαστήριο ως «αναίσθητο, αδιάφορο και αποστασιοποιημένο από τον αγώνα της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας και του σεπαρατισμού».

Αντίδραση από το ΑΚΡ

«Το κλείσιμο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όπως και η απαγόρευση του HDP πρέπει να γίνουν στόχοι χωρίς καμία αναβολή» επέμεινε ο Μπαχτσελί, προκαλώντας, μάλιστα, την αντίδραση του ΑΚΡ, του κόμματος του Ερντογάν, το οποίο τον κάλεσε να μην σχολιάζει αποφάσεις της Δικαιοσύνης και εξυμνώντας τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις Μπαχτσελί αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό και τις απόψεις μέρους του καθεστώτος του Ερντογάν, το οποίο επιδιώκει πλήρη και απόλυτο ελέγχο της δικαστικής εξουσίας στη χώρα.

Πηγή: economico.gr