Μπροστά σε έναν… θησαυρό -που, στη συνέχεια, αποδείχθηκε… άνθρακες- βρέθηκαν μέλη των Ταλιμπάν που επιχειρούσαν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Παντζίρ, που αποτελεί το προπύργιο του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης στο Αφγανιστάν.

Δεκάδες Scud και Luna

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο, οι Ταλιμπάν βρέθηκαν μπροστά σε δεκάδες σοβιετικής προέλευσης βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού τύπου Scud B και Luna αντίστοιχα, γεγονός που τους προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση. Οι Scud είχαν αποκτήσει μεγάλη φήμη την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, καθώς συνιστούσαν χαρακτηριστικό όπλο των Σοβιετικών. Η Μόσχα προμήθευμε με αυτούς τους πυραύλους συμμάχους της στην Μέση Ανατολή, όπως και στο φιλικά προσκείμενο καθεστώς του Αφγανιστάν το 1980, στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα είχαν σταλεί τα συγκεκριμένα βλήματα.

Στο βίντεο φαίνονται οι βαλλιστικοί πύραυλοι Scud και δεκάδες βλήματα πυροβολικού Luna, ενώ οι κεφαλές βρίσκονται ξεχωριστά σε κιβώτια, τα οποία είχαν αποθηκευτεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε υπαίθριο χώρο, με αποτέλεσμα να βρίσκονται όλα σε άθλια κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επανέλθουν σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Ο πύραυλος 9K72 Elbrus ή όπως ήταν η ονομασία NATO «Scud B» ήταν ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, με πιθανότητα κυκλικού σφάλματος 450 – 900 μέτρων. Σχεδιάστηκε για την καταστροφή στρατηγικών υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως αεροδρόμια, κέντρα ελέγχου και διοίκησης, καθώς επίσης και περιοχές συγκέντρωσης εχθρικών στρατευμάτων και οχημάτων, συστήματα αεροπορικής άμυνας, αποθήκες ανεφοδιασμού κ.ά.

Από την άλλη, το σύστημα 9K52 Luna-M ήταν ένα, επίσης σοβιετικής κατασκευής, πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς, που εκτόξευε ρουκέτες τύπου 9M21, οι οποίες δεν είχαν σύστημα καθοδήγησης και χρησιμοποιούνταν από μονάδες πυροβολικού για την κατίσχυση πυρός προς υποστήριξης φίλιας στρατιωτικής δύναμης στο πεδίο της μάχης, ενώ ακόμα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικό πλήγμα σε τακτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr