Σε πλήρες φιάσκο κινδυνεύει να μετατραπεί η πολυδιαφημισμένη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή με φιέστα στο Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, ο port parole του Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο θα ζητήσει τη… γνώμη των κατοίκων που ζουν στις δύο από τις ουκρανικές περιοχές που προσάρτησε την περασμένη εβδομάδα, την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, όσον αφορά το πώς θα πρέπει να καθοριστούν τα σύνορά τους. «Θα συνεχίσουμε να διαβουλευόμαστε με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτές τις περιοχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ουσιαστικά καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι οι περιοχές αυτές βρίσκονται υπό πλήρη ρωσική κατοχή και ότι οι κάτοικοί τους θέλουν να ενωθούν με τη Ρωσία.

Προσεκτικά λόγια για τα πυρηνικά

Κατά τα λοιπά, ο Πεσκόφ έκανε και ένα ακόμα βήμα πίσω στη μόνιμη συζήτηση της Ρωσίας περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, κι όχι βάσει του συναισθήματος, μετά τη δήλωση του πολέμαρχου/ηγέτη της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος κάλεσε το τη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει «πυρηνικό όπλο μικρής ισχύος» στην Ουκρανία.

Σχολιάζοντας τη δήλωσε Καντίροφ, ο Πεσκόφ σημείωσε ότι ναι μεν ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, αλλά υπογράμμισε ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας δεν θα πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα. Προσέθεσε, δε, με νόημα ότι η βάση για οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία καθορίζεται από το πυρηνικό της δόγμα, φράση που αφήνει πολλά ενδεχόμενα ανοιχτά προς ερμηνεία, μετά τις πιο επιθετικές δηλώσεις των τελευταίων ημερών.

Υπερψήφισε η Δούμα

Κατά τα λοιπά, η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, μετά τα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν βιαστικά και τα οποία η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν ως καταναγκαστικά και παράνομα. Κανείς βουλευτής στην Κρατική Δούμα δεν ψήφισε κατά των ψηφισμάτων, που αποσκοπούν να ενσωματώσουν επίσημα τις περιοχές της Ουκρανίας, Χερσώνα, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια στη Ρωσία.

«Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν σε ανάρτησή του στο Telegram, μαζί με έναν χάρτη της Ρωσίας που περιελάμβανε τις τέσσερις περιοχές καθώς και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία υφάρπαξε από την Ουκρανία χωρίς η προσάρτηση αυτή να λάβει ποτέ διεθνή αναγνώριση το 2014. Σε δηλώσεις του λίγο μετά την ψηφοφορία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη εκπροσώπους από τις τέσσερις περιοχές και είπε πως είναι βέβαιος πως και η άνω βουλή θα εγκρίνει τα μέτρα.

Τα ψηφίσματα δεν αναμενόταν να συναντήσουν οποιαδήποτε εναντίωση είτε από τη Δούμα είτε από την άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που ενεργεί συνήθως ως αυτό που βάζει τις σφραγίδες στην πολιτική του Κρεμλίνου. Η Ρωσία ξεκίνησε μια επίσημη διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την περασμένη εβδομάδα, αλλά καμία δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της και η Ουκρανία καταγράφει προόδους σε αντεπιθέσεις στον νότο και ανατολικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr