Την υπερβολική αυτοπεποίθησή της σχετικά με τη μέγεθος της επιρροής της στη Λιβύη φαίνεται ότι θα πληρώσει η Τουρκία, με το κόστος να είναι για την ώρα απροσδιόριστο, αν και ήδη οι αντιδράσεις δεν προμηνύουν εύκολα ξεμπερδέματα για την Άγκυρα.
Το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Όπως έγραψε το economico.gr, μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετέβη τη Δευτέρα στη Λιβύη και, σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του προσωρινού πρωθυπουργού Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα, το οποίο προβλέπει:
- Συνεργασία σε έργα ανάπτυξης και χρήσης πόρων υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου), τα οποία θα μπορούν να αφορούν σε εξερεύνηση, παραγωγή, μεταφορά, διύλιση, διανομή και εμπορία υδρογονανθράκων, παραγωγή και εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου, πετροχημικών και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, καθώς και τη διασφάλιση της εξερεύνησης, ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγής υδρογονανθράκων και από τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο χώρες συνάπτουν συνεργασίες και υποστηρίζουν τη χρήση σκαφών έρευνας και γεώτρησης που χρησιμοποιούνται από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της για την εξερεύνηση, ανάπτυξη και παραγωγή σημερινών και μελλοντικών χερσαίων και υπεράκτιων πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Επίσης, συμφωνούν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και λειτουργία υφιστάμενων ή πρόσθετων συστημάτων αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη, ενώ δεσμεύονται να υποστηρίξουν την υλοποίηση έργων από την Turkish Pipeline Corporation και τους εταίρους της.
Τι επιδιώκει η Τουρκία
Με απλά λόγια, η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, προκειμένου να «μπει» στο παιχνίδι της εξόρυξης υδρογονανθράκων με τη συνεργασία της -ούτως ή άλλως πετρελαιοπαραγωγού χώρας- Λιβύης, με στόχο να επεκτείνει τις ερευνητικές δραστηριότητές της πέραν του Αιγαίου και, ταυτόχρονα να κάνει επίδειξη ισχύος σε μια φάση που αισθάνεται «στριμωγμένη» και αρκετά απομονωμένη, καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν δείχνουν διατεθειμένες να μπουν σε «παζάρι» με το καθεστώς Ερντογάν.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, δεδομένου ότι η πολιτική στη Λιβύη είναι πραγματική κινούμενη άμμος. Έτσι, η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα, η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο, απέρριψε το μνημόνιο συμφωνίας που υπέγραψε σήμερα η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, υπό τον Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει.
Παράνομες συμφωνίες
Η κυβέρνηση Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπασάγα, μπροστά στις εξελίξεις ξεκαθάρισε ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ χαρακτήρισε τις συμφωνίες «παράνομες και απαράδεκτες», προσθέτοντας ότι η συμφωνία υδρογονανθράκων με την Τουρκία αφαιρεί από την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής το «δικαίωμά της για το πετρέλαιο».
Δεδομένου ότι στη Λιβύη εκκρεμούν εθνικές εκλογές από πέρσι τον Δεκέμβριο, όταν αναβλήθηκαν λόγω ξεσπάσματος βίας, καθώς και ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά είναι προσωρινή και, κατά πολλούς αναλυτές, απονομιμοποιημένη, είναι κατανοητή η… πρεμούρα της Άγκυρας να δεσμεύσει την Τρίπολη με συμφωνίες, ώστε να έχει δυνατότητα μόχλευσης έναντι της επόμενης λιβυκής κυβέρνησης, όταν διεξαχθούν οι εκλογές. Ωστόσο, οι απειλές για προσφυγή στη δικαιοσύνη από την κυβέρνηση Μπασάγα κάνουν το σχέδιο της Άγκυρας πολύ εύθραυστο, πολλώ δε μάλλον αν η επόμενη κυβέρνηση της χώρας δεν είναι τόσο φιλική.


Πηγή: economico.gr