Ερντογάν Μεσόγειος

Θυμάστε που λίγο πριν την έναρξη του 61ου κύκλου των διερευντικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι στο πλαίσιό τους θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μια συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη;

Αν το θυμάστε, καλό είναι να το ξεχάσετε, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος όχι μόνο υπαναχώρησε της πρότασής του, αλλά εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας ότι τον «προκάλεσε» και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «πρέπει να γνωρίζει τα όριά του».

«Ο Μητσοτακης με προκαλεί»

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση, ο Ερντογάν είπε ότι «εγώ έκανα μια δήλωση πώς μπορούμε να συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη. Έκανα αυτή τη δήλωση κι εγώ ειδα πως ο Μητσοτακης με προκαλεί. Είπαμε να ξεκινήσουν οι συναντήσεις των διαβουλεύσεων, με την παλιά τους ονομασία οι διερευνητικές επαφές, και την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησανστο Ντολμάμπαχτσε. Η δεύτερη συνάντηση  θα γινόταν την Αθήνα».

«Να ξέρεις τα όρια σου»

Ισχυρίστηκε, δε, ότι «ο Μητσοτάκης με προκάλεσε. Όταν εσύ με προκαλείς πως να συναντηθούμε εμείς οι δυο; Eσύ πρώτα πρέπει να ξέρεις τα όρια σου.Αν πράγματι έχει μια αναζήτηση για ειρήνη μη με προκαλείς! Να ξέρεις τα όρια σου. Αν δεν ξέρεις τα όρια σου, σημαινει πως εσυ έριξες κλωτσιά στο τραπέζι, δραπέτευσες απο το τραπέζι. Εμείς δεν φύγαμε απο το τραπέζι. Κι αν συνεχιστεί έτσι εμείς μαζί σου δεν μπορούμε να κάτσουμε μαζί σου στο τραπέζι».

Στο ίδιο πνεύμα με Ακάρ για το νησιά

«Είναι ξεκάθαρα αυτά που έχετε κάνει στα νησιά. Σε τι βασίζεστε; Πάλι πιστεύετε πως θα σας έρθει βοήθεια απο κάπου;  Σε αυτό βασίζεστε; Aν έχετε τέτοια εντύπωση κάνετε λάθος. Οποιαδήποτε βοήθει κι αν έρθει να ξέρετε πως η Τουρκία είναι όρθια, είναι στη θέση της και ξέρει το που και το τι μπορεί να κάνει, αυτό που πρέπει», είπε ο Ερντογάν, συνεχίζοντας το «βιολί» που είχε αρχίσει από χθες ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και προκλητικές επισκέψεις Ελλήνων σε αυτά.

Και για Κυπριακό

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν προσέθεσε ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η διένεξη για την Κύπρο είναι να εγκαθιδρυθουν στο νησί δύο κράτη και πως η δημιουργία μιας ομοσπονδίας, η οποία υποστηρίζεται από την Αθήνα, δεν θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα επικείμενων συνομιλιών. Προειδοποίησε επίσης πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει πλέον οι τουρκοκύπριοι να θυματοποιούνται από το 50ετές αδιέξοδο.

Πηγή: economico.gr