Αφού φρόντισε να αλλάξει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, επέβαλε ανορθόδοξη νομισματική πολιτική χαμηλών επιτοκίων, είδε τη λίρα να κατρακυλάει στα… τάρταρα και τον πληθωρισμό να πετάει στη… στρατόσφαιρα, τώρα ο Τούρκος πρόεδρος κάνει… μεταβολή και δηλώνει οπαδός της οικονομικής και νομισματικής ορθοδοξίας.

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι απαιτείται «σφιχτή νομισματική πολιτική» για την επιβράδυνση του πληθωρισμού. Η λίρα ανέτρεψε τις απώλειές της μετά την ομιλία του Ερντογάν αλλά εξακολουθεί να χάνει περισσότερο από 30% φέτος.

«Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα με τη στήριξη της νομισματικής σύσφιξης», είπε καθώς η κυβέρνησή του αποκάλυψε τους οικονομικούς στόχους για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή τον Μάιο, είναι γνωστός ως «εχθρός των υψηλών επιτοκίων». Έχει καθαιρέσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια, επειδή δεν ακολούθησαν αυτή την ανορθόδοξη οικονομική γραμμή, θυμίζει το Bloomberg.

Αλλάζει, αλλά… παραμένει ίδιος

Αλλαξε την οικονομική του ομάδα λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, διορίζοντας τον Mehmet Simsek, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, ως υπουργό Οικονομικών και την Hafize Gaye Erkan, η οποία εργαζόταν στην Goldman Sachs, ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

Ενώ η χώρα προχώρησε σε απότομη αύξηση των επιτοκίων και ήρε τους κρατικούς ελέγχους στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Ερντογάν δήλωνε ότι οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει! «Οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι ο πρόεδρος κινείται προς μια σοβαρή αλλαγή στις πολιτικές επιτοκίων», είπε στις 14 Ιουνίου. «Είμαι το ίδιο».

Η προσήλωση του προέδρου σε μια στρατηγική ανάπτυξης με κάθε κόστος και τα χαμηλά επιτόκια προκάλεσαν άνοδο του πληθωρισμού και φυγή των επενδυτών από τη χώρα. Σήμερα ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα περιορίσει την καταναλωτική ζήτηση. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι δεν θα «κάνει παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάπτυξη».

Αναθεώρηση προς τα κάτω

Η Τουρκία αναθεώρησε προς τα κάτω τους στόχους της για οικονομική ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για φέτος θα είναι 4,4%, από 5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Η κυβέρνηση βλέπει τώρα ανάπτυξη 4% το 2024, σε σύγκριση με 5,5% πριν.

Η κεντρική τράπεζα άλλαξε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 58% τον Ιούλιο, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που περίμενε η προηγούμενη διοίκηση. Εκτιμά, δε, ότι η αύξηση των τιμών θα κορυφωθεί το β’ τρίμηνο του επόμενου έτους και θα επιβραδυνθεί στο 33% στο τέλος του. Η πρόβλεψη για το τέλος του έτους 2025 είναι 15%.

Το τρέχον επιτόκιο αναφοράς είναι 25%, αφού η κεντρική τράπεζα το αύξησε κατά 750 μονάδες βάσης -περισσότερο από το αναμενόμενο- στα τέλη Αυγούστου. Η τράπεζα έχει σηματοδοτήσει ότι ο κύκλος σύσφιξης θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr