Τραβάτε με κι ας κλαίω; Κάπως έτσι περιγράφει η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Figaro τα «παιχνίδια» του Τούρκου προέδρου, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας του στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, η Σύνοδος Κορυφής της οποίας διεξάγεται την Πέμπτη στην Πράγα.

Η εφημερίδα περιγράφει βασικά τις δυσκολίες που υπήρξαν ως προς την υλοποίηση της πρότασης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα (ΕΠΚ), και κυρίως την προσπάθεια που κατέβαλε ο Μακρόν να εξηγήσει ότι η ΕΠΚ δεν αντικαθιστά την ένταξη των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ, αλλά τοποθετείται πάνω σε μια λογική στρατηγικής ανταλλαγής απόψεων, ίσων προς ίσων, σε επίπεδο ηπείρου.

«Δισταγμοί» Ερντογάν

Όπως σημειώνεται, η δυσπιστία έναντι του εγχειρήματος υποχώρησε, κυρίως μετά την απόκτηση από την Ουκρανία και τη Μολδαβία του καθεστώτος των υποψηφίων προς ένταξη στην ΕΕ. Επισημαίνεται ακόμη ότι μόνο η Τουρκία ζήτησε να γίνει συζήτηση για την διεύρυνση, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. «Όλες οι υπόλοιπες υποψήφιες χώρες ήθελαν να διαχωρίσουν τη στρατηγική συζήτηση κατά τη συνεδρίαση της EΚΠ από την ενταξιακή διαδικασία, που διαχειρίζονται άλλα κανάλια», αναφέρει η εφημερίδα.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για «έλλειψη ενθουσιασμού» του Τούρκου προέδρου, ως προς την πρόσκληση να συμμετάσχει στη συνάντηση της Πράγας. Ειδικοτερα η εφημερίδα σημειώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος, «ο οποίος φροντίζει την εικόνα του ως παγκόσμιου ηγέτη» και «σπάνια αποφεύγει τις ευκαιρίες να εμφανιστεί δίπλα σε δυτικούς ηγέτες», φαίνεται διστακτικός σχετικά με την ιδέα της ένταξης σε μια «λέσχη κατά του Πούτιν».

Περί Βρετανίας

Τέλος, σχετικά με τη συμμετοχή της Βρετανίας, «διπλωμάτης που παρακολούθησε όλες τις προετοιμασίες», αναφέρει στην εφημερίδα Le Figaro: «Για να έχουμε το Λονδίνο έπρεπε να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα με επίκεντρο την ΕΕ». Επισημαίνεται ότι, παρόλο που οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η γραμματεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εργάστηκαν πολύ για τη διοργάνωση της συνεδρίασης, δόθηκαν οδηγίες στους προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να «εξαφανιστούν» αυτή την Πέμπτη, εξ ου και τον πρώτο ρόλο θα τον έχει ο Τσέχος πρωθυπουργός.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, κατέφθασε νωρίτερα στη σύνοδο της ΕΠΚ στην Πράγα, χωρίς να φαίνεται διστακτικός, αλλά αντιθέτως ήταν χαμογελαστός και δεν έχασε ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ηγέτες. Στο πλαίσιο της συνόδου είχε σύντομο τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας. Φυσικά, το τι «ψάρια» έπιασε, θα φανεί μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου.

Μακριά και αγαπημένοι…

Σημειώνεται ότι στην οικογενειακή φωτογραφία της Συνόδου της Πράγας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κράτησαν αποστάσεις, καθώς ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε κοντά στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μακριά από τον Ερντογάν, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος στάθηκε στο κέντρο τέσσερις θέσεις δίπλα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης, οι δύο ηγέτες δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα, επιβεβαιώνοντας τον «πάγο» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr