Τραμπ Suddeutsche Zeitung

Αφού -κατά τα φαινόμενα- ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μάλλον δεν θα δώσει χάρη στον εαυτό του, φαίνεται ότι μια από τις τελευταίες πράξεις του στο Λευκό Οίκο θα είναι να αμνηστεύσει μέλη της οικογενείας του.

Χάρη στα παιδιά του

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, ο Τραμπ έχει ήδη συνεννοηθεί με συμβούλους του, ώστε να απονείμει χάρη στα παιδιά του, Έρικ, Ντόναλντ Τζρ. και Ιβάνκα, καθώς και στον σύζυγό της, Τζάρεντ Κάσνερ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αν κάνει κάτι τέτοιο, η χάρη δεν θα αποδωθεί για κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα, αλλά θα είναι… προληπτική, αφού τα παιδιά του Τραμπ δεν κατηγορούνται για κάτι σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Η περίπτωση Τζουλιάνι

Σημειώνεται, βέβαια, ότι η Ιβάνκα και ο Κάσνερ ήταν σύμβουλοι του προέδρου των ΗΠΑ, καθώς και ότι η προεδρική χάρη παρέχει αμνηστία για ομοσπονδιακά και όχι για πολιτειακά ή και τοπικά αδικήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τραμπ προτίθεται να δώσει χάρη και στον δικηγόρο του και στενό του συνεργάτη, Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος μάλιστα, φέρεται να το ζήτησε ο ίδιος, να και διέψευσε την πληροφορία στο Twitter.

Δωροδοκίες για αμνηστία

Και όλα αυτά τη στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά υπόθεση δωροδοκίας στην οποία πολλά πρόσωπα φέρονται να υποσχέθηκαν να χρηματοδοτήσουν προεκλογική εκστρατεία με αντάλλαγμα την παροχή προεδρικής χάρης ή τη μείωση της ποινής ενός ατόμου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Στο σχέδιο αυτό, που ερευνάται από τον Αύγουστο, φαίνεται ότι συμμετείχαν δικηγόροι και λομπίστες, ένας πλούσιος δωρητής προεκλογικών εκστρατειών καθώς και ένα άτομο που βρίσκεται ή βρισκόταν στη φυλακή και ήλπιζε σε προεδρική παρέμβαση.

Καμία αναφορά στον Τραμπ

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι λομπίστες και οι δικηγόροι είχαν επικοινωνήσει με στελέχη του Λευκού Οίκου για να ζητήσουν χάρη ή μείωση της ποινής του ατόμου, επικαλούμενοι “σημαντικές συνεισφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σε προεκλογική εκστρατεία”, και “σε σημαντικές πολιτικές συνεισφορές τις οποίες σκοπεύει να κάνει” ένας δωρητής.

Αφήνεται να εννοηθεί ότι ο δωρητής έκανε την προσφορά αυτή στο όνομα ενός ατόμου που ζητούσε προεδρική χάρη. Στα έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ούτε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Πηγή: economico.gr