Ένας νέος σουρεαλιστικός διάλογος του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας νέες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος το 2024.
Όπως έχει γράψει και το economico.gr, κατά τη θητεία του στο Λευκό Οίκο ο Τραμπ είχε έλθει συχνά σε σύγκρουση με τα ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς συχνά είχε απαιτήσεις που ξέφευγαν από τα όρια που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι, αντιμετωπίζοντας τις αρνήσεις τους να εκτελέσουν τις διαταγές του ως «ανταρσία».
Σύμφωνα, λοιπόν, με απόσπασμα από το «The Divider: Trump in the White House, 2017-2021» που δημοσιεύτηκε στο New Yorker, ο Τραμπ σε κάποια φάση παραπονέθηκε στον προσωπάρχη του, Τζον Κέλι, για τη στάση των στρατηγών του, λέγοντας: «Εσείς οι γ@@@μένοι οι στρατηγοί, γιατί δεν μπορείτε να είστε σαν τους Γερμανούς στρατηγούς;».
Απίστευτος διάλογος
«Ποιους στρατηγούς;», ρώτησε ο Κέλι, με τον Τραμπ να απαντά: «Τους Γερμανούς στρατηγούς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο». Τότε ο Κέλι του είπε: «Το ξέρετε ότι προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Χίτλερ τρεις φορές και ότι παρά τρίχα να το καταφέρουν, έτσι;», με τον Τραμπ να επιμένει πως, «όχι, όχι, όχι, του ήταν απολύτως πιστοί».
Όταν του ζητήθηκε από το New Yorker να σχολιάσει τη δήλωση, ο Τραμπ σημείωσε για τους ανώτατους αξιωματικούς των ΗΠΑ ότι «ήταν ατάλαντοι και μόλις το συνειδητοποίησα, σταμάτησα να τους εμπιστεύομαι και στράφηκα στους αληθινούς στρατηγούς και ναυάρχους που υπήρχαν μέσα στο σύστημα», επιμένοντας στη θέση του περί των «στρατηγών».
Η σκλήρή γλώσσα των «στρατηγών»
Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μάιλι, και όλοι οι Αρχηγοί των σωμάτων και υπηρεσιών, σε κοινή τους Ημερήσια Διαταγή καταδίκασαν με σκληρή γλώσσα το περιστατικό.
Στο κείμενο τόνιζαν ότι τα γεγονότα στο Καπιτώλιο «ήταν ευθεία επίθεση στο Καπιτώλιο, το Κογκρέσο και το Σύνταγμα», προσθέτοντας ότι «γίναμε μάρτυρες πράξεων που αντίκεινται στο κράτος δικαίου. Το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι δεν δίνει σε κανέναν το δικαίωμα της καταφυγής στη βία, τη στάση και την εξέγερση».


Πηγή: economico.gr