Αν κάποιοι είχαν ελπίδες ότι η Τουρκία, μετά την πίεση που δέχθηκε από Ε.Ε. και ΗΠΑ, θα μείωνε κάπως τις προκλήσεις της, μάλλον θα απογοητευτούν, καθώς η Άγκυρα στο «παρά πέντε» της επανέναρξης των διερευνητικών στέλνει νέα ακραία μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Μην μας πιέζετε γιατί…

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια  συνάντησής του με τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ε.Ε., φρόντισε να… προειδοποιήσει την Ένωση ότι αν συνεχίσει να πιέζει την Τουρκία, η Άγκυρα θα επαναλάβει τις ίδιες προκλητικές κινήσεις που έκανε και το προηγούμενο διάστημα.

Ο Τσαβούσογλου, σε προκλητικό τόνο είπε ότι «η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η Ε.Ε. υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα».

«Κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης»

Παράλληλα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ στοχοποίησε εκ νέου Ελλάδα και Κύπρο, λέγοντας ότι «κάποιες χώρες μέλη της Ε.Ε., τα πολυετή διμερή προβλήματα τους με την Τουρκία τα μετέφεραν στην Ένωση. Προσπάθησαν να φέρουν την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ε.Ε. Ενώ η Ένωση δεν υποστηρίζει κάποιο κράτος-μέλος της για τη διευθέτηση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δηλώνει ότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα, όταν το θέμα ήταν η Τουρκία έκανε ακριβώς το αντίθετο. Έγινε κατάχρηση στην έννοια της αλληλεγγύης».

Προαναγγέλλει συνάντηση με Δένδια

Όσον αφορά στις διερευνητικές επαφές, ο Τσαβούσογλου είπε ότι συμφώνησε να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια: «Χθες προτείναμε την ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα και είχαμε την άμεση ανταπόκριση. Στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουμε τον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών. Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δενδια, ο οποίος είναι και προσωπικός μου φίλος, συμφωνήσαμε να συναντηθούμε και αργότερα θα καθoρίσουμε την ημερομηνία της συνάντησής μας».

Πηγή: economico.gr