Απίθανο χάος στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας

Σχεδόν… προφητικό ήταν το δημοσίευμα του economico.gr σχετικά με τον -εσφαλμένο- τρόπο που η Ρωσία διαχειρίζεται επιχειρησιακά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλαγές στην κεφαλή

Και είναι προφητικό διότι πριν αλέκτωρ λαλήσαι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ανώτατος Ρώσος αξιωματικός που είχε αναλάβει να βάλει τάξη στο επχειρησιακό χάος που επικρατούσε στις ρωσικές δυνάμεις που πολεμούσαν στην Ουκρανία… παύθηκε από τον Πούτιν, ο οποίος, κατά τα φαινόμενα, δεν ικανοποιήθηκε από την πρόοδο της ρωσικής προέλασης στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ερευνητές από την ομάδα έρευνας ανοιχτού κώδικα Conflict Intelligence Team (CIT), ο στρατηγός Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ δεν είναι πλέον ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα, η ομάδα CIT δηλώνει ότι έμαθε από Ρώσους στρατιώτες ότι ο στρατηγός Ντβορνίκοφ δεν ήταν πλέον υπεύθυνος για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Οι λόγοι της αλλαγής

Αντικαταστάτης του Ντβορνίκοφ είναι ο στρατηγός Γκενάντι Ζίντκο, ο οποίος είναι ο πρώην διοικητής της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και τώρα είναι επικεφαλής της Κύριας Στρατιωτικής Πολιτικής Διεύθυνσης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. «Βασικά, είναι επικεφαλής και πολιτικός αξιωματούχος όλης της Ρωσίας», λέει ο Ρουσλάν Λεβιέφ, ο διευθυντής του CIT, αναφέροντας ότι δεν γνωρίζει τους λόγους πίσω από την απομάκρυνση του στρατηγού Ντβορνίκοφ από τη θέση του.

«Θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας περιστασιακής εναλλαγής. Είδαμε τους Ρώσους να κάνουν το ίδιο πράγμα στη Συρία» λέει ο Λεβίεφ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντβορνίκοφ ήταν επικεφαλής των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016. Δημοσιογράφοι και ειδικοί τον ονόμασαν «ο σφαγέας της Συρίας» για τις πολεμικές του τακτικές, οι οποίες φέρονται να προκάλεσαν μεγάλο αριθμό απωλειών αμάχων.

Ποιος είναι ο στρατηγός Ζίντκο

Το τι σηματοδοτεί η αλλαγή αυτή στην κεφαλή του επιχειρησιακού κομματιού του πολέμου μένει να φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο Ζίντκο, ο οποίος αποφοίτησε από τη ανωτέρα σχολή διοίκησης αρμάτων μάχης της Τασκένδης το 1987 πρόλαβε έστω και λίγο την ΕΣΣΔ, ενώ το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Στρατιωτική Ακαδημία Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, από την οποία «βγαίνουν» τα ανώτερα και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Όπως και ο Ντβορνίκοφ, ο Ζίντκο υπηρέτησε στη Συρία, όπου τράβηξε το ενδιαφέρον των ανωτέρων του για τις ασυνήθιστες και αποτελεσματικές μεθόδους που εφάρμοσε στη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, και τελικά το 2020 εντάχθηκε στην Κεντρική Στρατιωτική-Πολιτική Διεύθυνση των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναλαμβάνοντας περίπου καθήκοντα υφυπουργού Άμυνας. Είναι ο ανώτερος αξιωματικός (τριάστερος στρατηγός) που αναλαμβάνει δράση στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr