Απλοποιούνται οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Καταργούνται 17 πιστοποιητικά

Έως το τέλος του 2023, η ταλαιπωρία συγκέντρωσης 17 πιστοποιητικών που απαιτούνται σήμερα για μεταβιβάσεις ακινήτων θα ανήκει στο παρελθόν. Και αυτό γιατί δημιουργείται Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτων που σε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από την επίπονη συλλογή σειράς δικαιολογητικών και η διαδικασία θα είναι 100% ηλεκτρονική.

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9

Παράλληλα τρέχουν και οι διαδικασίες αυτόματης συμπλήρωσης του Ε9 κάθε φορά που μεταβάλλεται η περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων. Μια νέα ψηφιακή εφαρμογή θα αναλάβει την αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 με άντληση των στοιχείων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, απαλλάσσοντας τους φορολογούμενους και από αυτή την υποχρέωση.

Παράλληλα, θα ενεργοποιηθεί η αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές τιμές. Έως το τέλος του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί, η ψηφιοποίηση των ζωνών, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει  αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Η ψηφιακή υποβολή ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων 

Υπενθυμίζεται ότι, η ΑΑΔΕ παρέχει πλέον τη δυνατότητα ψηφιακής υποβολής ειδικών δηλώσεων Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), μέσω της πλατφόρμας “myPROPERTY”.

Συγκεκριμένα:

1. Οι δηλώσεις ΦΜΑ για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας και αφορούν:

  • Την επίκληση από τον μεταβιβάζοντα της κτήσης του ακινήτου με τακτική ή έκτακτη χρησικτησία σε συμβόλαιο μεταβίβασης της κυριότητας αυτού ή σύστασης άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.
  • Την πλασματική μεταβίβαση σε εκτέλεση προσυμφώνου πώλησης και εργολαβικού προσυμφώνου.
  • Τη μεταβίβαση στον εργολάβο από τον οικοπεδούχο, λόγω εκτέλεσης εργολαβικού προσυμφώνου, ιδανικού μεριδίου οικοπέδου.
  • Τη διαφορά της έκτασης, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη της αναγραφόμενης στον με επαχθή αιτία τίτλο κτήσης του ακινήτου, σε περίπτωση που αυτό μεταβιβάζεται ή συστήνεται εμπράγματο δικαίωμα σε αυτό με οποιαδήποτε αιτία.

2. Οι αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΜΑ σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

3. Δηλώσεις γονικών παροχών – δωρεών και κληρονομιών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr