Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο Γάλλος σχολιαστής, δοκιμιογράφος και πολιτικός, Ερίκ Ζεμούρ, είχε εμφανιστεί ως το «αντίπαλον δέος» της Μαρίν Λεπέν, διεκδικώντας να κυριαρχήσει στην ακροδεξιά της χώρας.

Ωστόσο, στους μήνες που πέρασαν ο Ζεμούρ, από τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις κατρακύλησε στην τέταρτη και τώρα δέχθηκε άλλο ένα χτύπημα, καθώς καταδικάσθηκε από δικαστήριο του Παρισιού στην καταβολή προστίμου 10.000 ευρώ για πρόκληση φυλετικού μίσους για τις δηλώσεις του σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Ο Ερίκ Ζεμούρ ήταν απών από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπως και κατά την ακροαματική διαδικασία του Νοεμβρίου. Πρώην πολιτικός σχολιαστής, ο Ζεμούρ ανταγωνίζεται την υποψήφια της άκροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και τη συντηρητική Βαλερί Πεκρές διεκδικώντας την προεδρία από τον κεντροδεξιό πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ακραία σχόλια

Η δικαστική υπόθεση αφορά σχόλια που είχε κάνει το 2020 στο δεξιό κανάλι CNews για τους μετανάστες που φθάνουν ως ασυνόδευτοι ανήλικοι: «Δεν έχουν κανένα λόγο για να βρίσκονται εδώ, είναι κλέφτες, είναι δολοφόνοι, είναι βιαστές, δεν κάνουν τίποτε άλλο, πρέπει να σταλούν πίσω», είχε δηλώσει.

Για μερικές εβδομάδες πέρυσι, δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο Ζεμούρ, ο οποίος έχει επίσης σε βάρος του προηγούμενες καταδίκες για υποκίνηση φυλετικού μίσους, είχε μια ευκαιρία να έρθει δεύτερος στις προεδρικές εκλογές και να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Σήμερα έρχεται τέταρτος στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ζεμούρ δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Επέμεινε στα σχόλια που είχε κάνει το 2020, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο τον καταδικάζει επειδή εξέφρασε τις απόψεις του. Σε στέλεχος του CNews επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο για τα σχόλια του Ζεμούρ, δήλωσαν δικηγόροι.

Κίνδυνος να μείνει εκτός

Ωστόσο, τα προβλήματα του Ζεμούρ δεν τελειώνουν εδώ, καθώς κινδυνεύει η καμπάνια του να καταλήξει σε… τρύπα στο νερό: ο σχετικός εκλογικός νόμος της Γαλλίας προβλέπει ότι ο κάθε πολίτης που φιλοδοξεί να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας θα πρέπει ως τα μέσα Μαρτίου να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 υπογραφές από αιρετούς.

Για την ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ζεμούρ δεν έχει καταφέρει καν να πληριάσει τον απαραίτητο αριθμό και ο ίδιος έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη διάταξη ως σχεδιασμένη ώστε να μην επιτρέπει σε αντισυστημικούς υποψηφίους να συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Ο Ζεμούρ είπε ότι μέχρι τώρα έχει δεσμεύσεις στήριξης από 300-350 αιρετούς (δημάρχους, βουλευτές, μέλη δημοτικών συμβουλίων), ωστόσο έχει αφήσει να εννοηθεί ότι κάποιοι ίσως την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω, αφήνοντάς τον εκτός προεδρικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 10 και τις 24 Απριλίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr