Ισπανική μετάλλαξη

Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού που ξεκίνησε από αγροτικές περιοχές της Ισπανίας το καλοκαίρι «ενοχοποιείται» από ομάδα ερευνητών στην Ελβετία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που σαρώνει σήμερα την Ευρώπη.

Η ισπανική αυτή μετάλλαξη του ιού φέρεται να εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και σήμερα αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων Covid-19 σε αρκετές χώρες, και σε περισσότερο από το 80% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διεθνής ομάδα επιστημόνων που παρακολουθεί τις γενετικές μεταλλάξεις του ιού περιέγραψε την αξιοσημείωτη εξάπλωση της παραλλαγής, που ονομάζεται 20A.EU1, σε μελέτη που παρουσιάστηκε σήμερα και δημοσίευσαν οι Financial Times.

Ολα ξεκίνησαν από τις διακοπές στην Ισπανία;

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως άνθρωποι που επέστρεψαν από διακοπές στην Ισπανία έπαιξαν ρόλο-κλειδί στη μετάδοση του ιού σε όλη την Ευρώπη, εγείροντας ερωτήματα ως προς το αν το δεύτερο κύμα που σαρώνει την Ευρώπη θα μπορούσε να είχε ανασχεθεί με καλύτερη παρακολούθηση στα αεροδρόμια και σε άλλους μεταφορικούς κόμβους.

Επειδή κάθε παραλλαγή έχει τη δική της γενετική υπογραφή, μπορεί να ιχνηλατηθεί η προέλευσή της. «Από την εξάπλωση του 20A.EU1 φαίνεται ξεκάθαρο πως τα μέτρα αποτροπής του ιού που ήταν σε ισχύ, συχνά δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την περαιτέρω μετάδοση παραλλαγών αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε η Emma Hodcroft, εξελικτική γενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και μια από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι επιστημονικές ομάδες σε Ελβετία και Ισπανία εξετάζουν τώρα τη συμπεριφορά της μετάλλαξης, για να αποδείξουν αν είναι πιο θανατηφόρος ή πιο μολυσματικός από άλλα στελέχη.

Η μετάλλαξη δεν μοιάζει με καμία άλλη εκδοχή του κορονοϊού

Η δρ Hodcroft τόνισε πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής οφείλεται σε μετάλλαξη που αυξάνει τη μετάδοση ή επηρεάζει το κλινικό αποτέλεσμα».

Τόνισε όμως επίσης πως ο 20A.EU1 δεν μοιάζει με καμία εκδοχή του Sars-Cov-2 -του ιού που προκαλεί την Covid-19-, που να έχει συναντήσει μέχρι στιγμής. «Δεν έχω δει καμία μετάλλαξη με αυτού του είδους τη δυναμική, όσο καιρό εξετάζω γονιδιωματικές ακολουθίες του κορωνοϊού στην Ευρώπη», είπε.

O Joseph Fauver, γενετιστής επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, δήλωσε πως «χρειαζόμαστε περισσότερες τέτοιες μελέτες για να βρούμε μεταλλάξεις που εμφανίζονται συχνά στον πληθυσμό, και στη συνέχεια να τις αντιστρέψουμε, για να δούμε αν κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό».

Ισπανικής προέλευσης η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων

Η νέα μετάλλαξη προέκυψε σε αγρότες γης στη βορειοανατολική Ισπανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε γρήγορα στον τοπικό πληθυσμό, σύμφωνα με τη μελέτη. Η Tanja Stadler, καθηγήτρια υπολογιστικής εξέλιξης στο ETH Zurich, που συμμετέχει στο project, δήλωσε πως η ανάλυση δειγμάτων του ιού που ελήφθησαν από όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν πως προέκυψαν από αυτή τη μετάλλαξη.

Οι ερευνητές συμπέραναν πως η «ριψοκίνδυνη συμπεριφορά» αυτών που πήγαιναν για διακοπές στην Ισπανία -όπως το να αγνοούν τις οδηγίες για τήρηση αποστάσεων-, οι οποίοι «συνεχίζουν να εκδηλώνουν τέτοια συμπεριφορά στο σπίτι», βοήθησε στην εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Η έρευνα έδειξε πως η νέα μετάλλαξη αντιπροσωπεύει περισσότερα από οκτώ στα δέκα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 80% των κρουσμάτων στην Ισπανία, το 60% στην Ιρλανδία και έως 40% στην Ελβετία και τη Γαλλία.

Πηγή: economico.gr