Ζόραν Ζάεφ

Τη σφοδρή δυσαρέσκεια της Αθήνας προκάλεσε η τελευταία προκλητική εμφάνιση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος κατά την παρουσία του σε ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής ομάδας στο Άμστερνταμ, “παρέλειψε” το  «Βόρεια» από το όνομα της χώρας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το Μέγαρο Μαξίμου ενημερώθηκε για την “παράλειψη” του κ. Ζάεφ, η αντίδραση του κυβερνητικού επιτελείου υπήρξε έντονη. “Ως εδώ και μη παρέκει” φέρεται ειπών ένας εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή).

Αλλεπάλληλα “φάουλ” από Ζάεφ

Και αυτό, γιατί το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά παραβίασης του πνεύματος ή και του γράμματος της συμφωνίας, γεγονός που προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, που από τη μια έχει κάθε καλή διάθεση να εφαρμόσει μέχρι κεραίας τη συμφωνία, παρά την αρχική αντίθεση της Ν.Δ., από την άλλη όμως δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε ένα μονίμως διπλό παιχνίδι που φαίνεται να παίζουν οι γείτονες.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι ενώ, οι πληροφορίες του Economico εμφάνιζαν την κυβέρνηση να έχει αποφασίσει να περάσει την κύρωση των συμφωνιών που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου, μετά το τελευταίο περιστατικό, μετέβαλλε άποψη.

Από Σεπτέμβριο και …βλέπουμε

“Θα πρέπει να αντιληφθεί η άλλη πλευρά ότι έχει κάποιες υποχρεώσεις τις οποίες δεν μπορεί να παραβλέπει” σημειώνουν κυβερνητικές πηγές  και προσθέτουν ότι η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία μετατίθεται για τον  Σεπτέμβριο… «και βλέπουμε».

Στο Μαξίμου δεν θεωρούν σε καμία περίπτωση πως η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί λευκή επιταγή για τη γειτονική χώρα, αλλά αντίθετα ότι είναι μια «μακρά διαδικασία που χρειάζεται συνεχή προσπάθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Πελώνη κάλεσε προ διημέρου τον κ. Ζάεφ «να απέχει από τη διχαστική ρητορική σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η συμμετοχή της χώρας του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» και πρόσθεσε πως «όλα αξιολογούνται» και βεβαίως «ο χρόνος που θα κυρωθούν στη Βουλή τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».

Πηγαίνοντας μάλιστα ένα βήμα παρακάτω, αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, για την οποία, όπως είπε, «η πλήρης και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί κριτήριο».

Στο Μαξίμου θεωρούν πως το μήνυμα, εάν δεν έχει ήδη φθάσει, θα φθάσει πολύ σύντομα στα Σκόπια, ώστε να είναι πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους.

Αντιμέτωπος με τα εσωτερικά του προβλήματα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Το γεγονός άλλωστε ότι ο κ. Ζάεφ έχει πολλά εσωτερικά προβλήματα, που ίσως τον οδηγούν σε μια πιο «εθνικιστική» προσέγγιση, δεν αφορά την Ελλάδα και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Αθήνα θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια χωρίς να παρακολουθεί στενά τη γείτονα.

Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχουν αρχίσει να υπάρχουν φωνές που ζητούν διαφορετική στάση. Δεν είναι μόνο ο Αντώνης Σαμαράς που θα καταψήφιζε ούτως ή άλλως τα μνημόνια ή ο Κώστας Καραμανλής που, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, δεν θα προσερχόταν.

Ακόμα και εν ενεργεία υπουργός, όπως ο Αγγελος Συρίγος, σε πρόσφατη ανάρτησή του αναφέρθηκε στις παραβιάσεις της συμφωνίας από πλευράς Σκοπίων, ζητώντας «να ζυγίσουμε προσεκτικά τον χρόνο που θα τα κυρώσουμε» όχι για λόγους «εσωκομματικών αντιδράσεων», αλλά πρωτίστως ως «διπλωματική τακτική», λαμβάνοντας υπόψη και τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η Βουλγαρία στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr