Μητσοτάκης Τσίπρας

Με μία σφοδρή αντιπαράθεση, με ιδεολογικό αλλά και πολιτικό περιεχόμενο μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα σφραγίστηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ.

Οι τόνοι διατηρήθηκαν εξαιρετικά υψηλοί και από τις δύο πλευρές – στοιχείο που προοιωνίζεται ότι η περίοδος της μίνιμουμ, έστω, συνεννόησης λόγω πανδημίας έχει εκλείψει οριστικά και η επόμενη περίοδος – παρά τις ειδικές υγειονομικές συνθήκες – θα σημαδευτεί από εντάσεις στην πολιτική σκηνή.

Η κόντρα των δύο αρχηγών ξεκίνησε από τη νεολαία Λαμπράκη και έφτασε μέχρι το σήμερα.

«Τα πανεπιστήμια κλείνουν την πόρτα στη βία. Στις σχολές δεν μπαίνει η αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης περί αστυνομοκρατίας στα πανεπιστήμια.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Δυστυχώς η αντιπολίτευση επιμένει στην τακτική κραυγών και της σιωπής. Κραυγών κατά του εξορθολογισμού των σπουδών και ενός ανύπαρκτου αυταρχισμού και σιωπής για τη βία και την ανομία στα πανεπιστήμια» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβερνήσεως του οι σχολές παραδόθηκαν στον εξτρεμισμό και το κοινό έγκλημα, με προγραμματισμένα επεισόδια κάθε Σαββατοκύριακο.

«Αναμετρώνται δύο αντίθετες αντιλήψεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Εμείς θέλουμε να δώσουμε πίσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στους φυσικούς του κατόχους. Στους φοιτητές και τους καθηγητές. Εσείς θέλετε το Πανεπιστήμιο χώρο ανάδειξης κομματικών επετηρίδων. Βαφτίζετε ακτιβισμό την παραβατικότητα» πρόσθεσε.

Προσωπική επίθεση στον Α. Τσίπρα για τα…. «κορονο-συλλαλητήρια»

Ο Πρωθυπουργός επετέθη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωση του στην τηλεόραση του Alpha ότι… δέχεται το ρίσκο για τις διαδηλώσεις που γίνονται για την παιδεία εν μέσω πανδημίας. «Οργανώνεται κορωνο-συλλαλητήρια! Κανείς δεν σας εκχώρησε την ευθύνη για την ζωή των άλλων.

Τσίπρας: Άκρως διχαστική η ομιλία του πρωθυπουργού

Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση της κοινής γνώμης».

Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια, όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».

Συνολικότερα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

«Δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί εμβόλιο για την υποκρισία και τον λαϊκισμό σας»

«Διέκρινα έναν εκνευρισμό στον τόνο σας, ασυνήθιστο σε σχέση με τις τελευταίες σας εμφανίσεις» σχολίασε ο πρωθυπουργός αποδίδοντάς τον στην αναφορά που έκανε στη νεολαία Λαμπράκη, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, κατά τη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Μια άλλη γενιά αριστερών προέτασσαν την ακαδημαϊκή αριστεία ως στόχο που θεωρούσαν ότι δε συγκρούεται επί της αρχής με το δικαίωμα στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ανακρίβεια, επειδή επικαλέστηκε τον στίχο του Ελύτη για τους «νέους με τα πρησμένα πόδια» που όπως είπε τον έγραψε για τους νέους της Κατοχής και όχι για τους νέους της νεολαίας Λαμπράκη.

Θα ήθελα να αναθεωρήσετε την άποψή σας περί αποχαυνωμένων πολιτών, «φαντάζομαι ότι το είπατε εν τη ρύμη του λόγου σας και δεν το εννοείτε», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Είστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη»

Για υποκρισία στο θέμα της αντιμετώπισης της βίας στα πανεπιστήμια κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή.

Εξήγησε την θέση του λέγοντας, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Δεν είπατε στην δευτερολογία σας μία κουβέντα για τον διορισμό του υφυπουργού σας που είχε στείλει τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτό είσαστε υποκριτής κ. Μητσοτάκη όταν μας λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την βία στα πανεπιστήμια».

Πηγή: economico.gr