Μπορεί η Ουάσινγκτον να έκανε ένα «δωράκι» στην Άγκυρα, επιτρέποντας την μερική αναβάθμιση των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ωστόσο, πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, οι πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία, με επίκεντρο το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επανήλθαν και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Ένταξη ως τον Ιούλιο

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Σουηδία, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της χώρας στο NATO «το ταχύτερο δυνατό» και πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις αρχές Ιουλίου. «Προσβλέπουμε να υποδεχθούμε σύντομα τη Σουηδία ως το 32ο μέλος. Και για να είμαστε σαφείς, προσβλέπουμε αυτό να συμβεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν στη διάρκεια επίσκεψης στη ναυτική βάση Μουσκά, στη Στοκχόλμη.

«Ως εκ τούτου προτρέπουμε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε. Ο αμερικανικός στρατός ενίσχυσε τις ναυτικές και αεροπορικές αποστολές του στη Σουηδία «προκειμένου να υπογραμμίσει αυτή τη βαθιά υποστήριξη», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, μετά τις απειλές για αντίποινα που διατύπωσε στις αρχές Απριλίου ο Ρώσος πρεσβευτής στη Στοκχόλμη, αν η χώρα τελικά ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι εκλογές στην Τουρκία

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν από την αρχή την ένταξη της Φινλανδίας –που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου– και της Σουηδίας, που περιμένει εδώ και μήνες το πράσινο φως της Τουρκίας και της Ουγγαρίας. Η Σουηδία και η συμμαχία ευελπιστούν να αρθούν τα εμπόδια πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές Ιουλίου, όμως το θέμα προμηνύεται δύσκολο, πολλώ δε μάλλον που η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και οιαδήποτε κίνηση μπορεί να θεωρηθεί ως υπαναχώρηση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, όπου ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα θητεία. Η Τουρκία κατηγορεί τη Σουηδία ότι παρέχει άσυλο σε Κούρδους «τρομοκράτες» εχθρικούς απέναντι στην Άγκυρα, απαιτώντας δεκάδες απελάσεις. Από την πλευρά της, η σουηδική κυβέρνηση έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να «κουρελιάσει» το κράτος δικαίου για να ικανοποιήσει την Τουρκία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Λελογισμένη πίεση»

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ επιχειρούν να ακολουθήσουν τακτική λελογισμένης πίεσης προς την Τουρκία, ώστε τελικά η Άγκυρα να επικυρώσει τα πρωτόκολλα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ για να «γλυκάνουν το χάπι», κάνουν και «δωράκια» στην Τουρκία, όπως την πρόσφατη συμφωνία για περιορισμένης έκτασης αναβάθμιση των F-16 με σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης στο έδαφος, αν και το αίτημα για 40 νέα και αναβάθμιση σε έκδοση Viper 80 παλαιότερων F-16 παραμένει «παγωμένο» στο Κογκρέσο.

Η τακτική της Ουάσινγκτον μέχρι στιγμής της επιτρέπει να κρατά την Τουρκία εντός «δυτικής τροχιάς», αλλά και να της ασκεί τη δέουσα πίεση ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει το «ανατολίτικο παζάρι» και να προχωρήσει η στρατηγικά σημαντική ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η στάση της Άγκυρας για το θέμα αυτό έχει προκαλέσει σημαντική εχθρότητα στον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, με κάποιες φωνές να μιλούν ακόμα και για αποπομπή της Τουρκίας από τη συμμαχία, αν δεν «τρέξει» η ένταξη της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr