Από το καλό στο… καλύτερο η ελληνική οικονομία για την UBS, που χθες αναβάθμισε την εκτίμησή της  για την ανάπτυξη φέτος στο 5,7% από 4%, που ήταν η αρχική της πρόβλεψη.

“Η νέα μας πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την εκτίμηση της αγοράς η οποία κινείται στο 4,2%“, τονίζει η UBS.Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα ισχυρές φέτος, ενώ ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο ατού του ΑΕΠ, με τα έσοδα να αγγίζουν τα 20 δισ. ευρώ”, αναφέρει ο διεθνής Οίκος. Και σημειώνει: “Προβλέπουμε αύξηση 6,6% ετησίως στο πραγματικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2022″.

Ποιοί παράγοντες οδηγούν την ανάπτυξη

Σύμφωνα με τη  UBS, παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την αναβάθμιση είναι:

 • Το ισχυρό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (2,3% σε τριμηνιαία βάση, 7,0% ετησίως).
 • Οι ενδείξεις για ισχυρή επίδοση της ανάπτυξης στο β’ τρίμηνο
 • Τα έσοδα από τον τουρισμό,που αναμένεται να φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ το 2022 έναντι της αρχικής πρόβλεψης για 15 δισ. και 10,5 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα τουριστικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 330% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο.
 • Η αύξηση των μεγεθών στη μεταποίηση και το χονδρικό & λιανικό εμπόριο, ενώ σημαντική είναι και η απόδοση του κλάδου της διαμονής και των υπηρεσιών τροφίμων.
 • Η θετικές εξελίξεις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 • Η ανάκαμψη στον εταιρικό δανεισμό

Παράλληλα, με τις θετικές εκτιμήσεις της για το 2022, η ελβετική τράπεζα αναθεωρεί την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 χαμηλότερα σε 4,0% από 4,7% προηγουμένως, λόγω του ισχυρότερου 2022.

Που “χτυπάει” ο πληθωρισμός

Ο συνολικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Ιούλιο στο 11,6% ετησίως από 12,1% ετησίως τον Ιούνιο. Πιό συγκεκριμένα:

 • Οι τιμές των οικιακών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας αυξήθηκαν κατά 64% ετησίως τον Ιούλιο (συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου θέρμανσης και των στερεών καυσίμων), γεγονός που θα εξηγούσε το ήμισυ του συνολικού μετρούμενου πληθωρισμού.
 • Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 33% ετησίως τον Ιούλιο, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα ακόμη 20% του πληθωρισμού.
 • Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέβαλε σε ένα άλλο 25% του μετρούμενου πληθωρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει η ελβετική τράπεζα, ο μέσος πληθωρισμός θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει το 9% το 2022.

Οι μισθοί και η στήριξη

“Εκτιμούμε ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι απίθανο να αντισταθμίσουν πλήρως την αύξηση του πληθωρισμού από το δεύτερο τρίμηνο και μετά, ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη των θέσεων εργασίας”, συμπληρώνει η τράπεζα.

Ωστόσο θεωρεί ότι υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες που στηρίζουν τα οικονομικά των νοικοκυριών.

 • Πρώτον, η κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει 6 δισ. ευρώ για ενεργειακή επιδότηση το 2022 (3% του ΑΕΠ), με πιθανώς περισσότερη στήριξη να ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό στις 10 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (αν και ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι πιθανό να είναι περίπου 1% του ΑΕΠ το 2022).
 • Δεύτερον, σε σύγκριση με το τέλος του 2019 οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ ή περίπου 10% του ΑΕΠ, γεγονός που παρέχει κάποιο πρόσθετο υπόβαθρο αποταμίευσης για τα νοικοκυριά.

Μικρή η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Τέλος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS (με βάση τα στοιχεία του 2020), οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου αντιπροσώπευαν μόνο το 9% της συνολικής χρήσης ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ικανότητα υποκατάστασής του.

Η Ελλάδα διαθέτει τερματικό σταθμό LNG (Ρεβυθούσα), ο οποίος ήδη παραλαμβάνει LNG από τις ΗΠΑ και το Κατάρ, επισημαίνει η ελβετική τράπεζα.

Όσον αφορά την κλαδική έκθεση, η βιομηχανία κατανάλωσε το 39% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ιδίως η χημική και πετροχημική βιομηχανία (μερίδιο 28% στη συνολική κατανάλωση αερίου). Τα νοικοκυριά αντιπροσώπευαν περίπου το 30% της κατανάλωσης φυσικού αερίου και οι εμπορικές και δημόσιες υπηρεσίες άλλο ένα 10%.

Πηγή: economico.gr