αντικειμενικές αξίες

Με μεγάλη ταχύτητα “τρέχουν” οι  μεταβιβάσεις ακινήτων λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων ξεπέρασαν τις 100.000 όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2020 ήταν μόλις 72.000 και ανέρχονταν σε 99.000 το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σχεδιάζεται από το μηδέν ο νέος ΕΝΦΙΑ

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν να σχεδιάζουν τον νέο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν τον ερχόμενο Μάρτιο πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ειδική 18μελής ομάδα εργασίας, ανέλαβε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα να διαμορφώσει ένα νέο φόρο κατοχής ακινήτων, με νέα δομή και νέους συντελεστές εναρμονισμένους στις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Έργο της ομάδας, όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι «η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου κατά τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας τους να μην επέλθουν αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας».

Ασκήσεις προσομείωσης των νέων αντικειμενικών αξιών

Παράλληλα με την ομάδα εργασίας που πιάνει δουλειά στην Καραγιώργη Σερβίας, η ΑΑΔΕ έχει αναλάβει να τρέξει την άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία που διαθέτουν πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες.

Το αποτέλεσμα της άσκησης αυτής θα καθορίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον φόρο ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις οι φορολογούμενοι.

Παρά το γεγονός ότι με την υπουργική απόφαση δεν καθορίζεται σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου της ομάδας εργασίας, το υπουργείο Οικονομικών θέλει οι τελικές αποφάσεις για την αναδιάταξη του συστήματος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ να ληφθούν το φθινόπωρο ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν νομοθετηθεί όλες οι αλλαγές.

Αναπροσαρμογή χωρίς αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης 

Η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ, που θα εφαρμοστεί από το 2022, θα γίνει χωρίς να αυξηθεί η συνολική επιβάρυνση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από 1η Ιανουαρίου 2022 «φουσκώνει» για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και το οικονομικό επιτελείο για να αποτρέψει εκτεταμένες και μεγάλες επιβαρύνσεις προχωρά σε αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος με κεντρική επιδίωξη να μην προκύψει διόγκωση του βάρους για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα.

Το κλειδί πάντως για το εύρος των παρεμβάσεων στον ΕΝΦΙΑ είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη των περίπου 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr