κίτρινο σκουλήκι

Ήταν προδιαγεγραμμένο. Η παγκόσμια κρίση της έλλειψης τροφής θα οδηγούσε στην κατανάλωση εντόμων και στις αναπτυγμένες χώρες. Η συνήθεια που έχουν πολλοί λαοί στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική «χτυπάει τώρα και τη δική μας πόρτα».

Κίτριινο σκουλήκι: Το πρώτο βρώσιμο έντομο στην Ευρώπη

Έτσι ετοιμαστείτε  να προσθέσετε στις διατροφικές συνήθειες σας ένα νέο τρόφιμο, το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες. Πρόκειται για ένα κίτρινο σκουλήκι και είναι το πρώτο  βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση, σε μια απόφαση ορόσημο από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 3 Μαΐου.

Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση.  Η απόφαση ελήφθη μετά από μια θετική εκτίμηση κινδύνου των κίτρινων σκουληκιών – που αναφέρεται στις προνύμφες του σκαθαριού Tenebrio molitor- που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) τον Ιανουάριο.

Το νέο αυτό τρόφιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο, αποξηραμένο με τη μορφή σνακ ή ακόμα και ως συστατικό, σε διάφορα τρόφιμα, όπως για την παρασκευή μπισκότων. Μετά την έγκριση από τα κράτη μέλη, τις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να εκδοθεί ο κανονισμός που θα εγκρίνει αυτό το έντομο ως τρόφιμο.

Η κατανάλωση εντόμων συμβάλει θετικά στην υγεία

Τα τελευταία χρόνια είναι σαφής η τάση στις αναπτυγμένες χώρες για κατανάλωση εντόμων αφού σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), τα έντομα -ως τρόφιμα- θα αποτελέσουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα του 21ου αιώνα, λόγω του αυξανόμενου κόστους των ζωικών πρωτεϊνών, της επισιτιστικής ανασφάλειας, των περιβαλλοντικών πιέσεων, της αύξησης του πληθυσμού και της αυξανόμενης ζήτησης πρωτεϊνών μεταξύ των μεσαίων τάξεων.

Η κατανάλωση εντόμων συνεπώς συμβάλλει θετικά στην υγεία, στο περιβάλλον αλλά και ως βιοποριστικό μέσο. Ο FAO αναφέρει ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική και υγιεινή πηγή τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και ανόργανα συστατικά. Ως εκ τούτου, είναι μια εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης που διευκολύνει τη μετάβαση σε περισσότερο υγιεινές και βιώσιμες δίαιτες.

Ήδη στο πλαίσιο μελετών παρήχθησαν καινοτόμα σνακ με βάση το σιτάρι εμπλουτισμένα με σκόνη εντόμων (Tenebrio molitor) με στόχο την βελτίωση της διατροφικής ποιότητα των παραδοσιακών σνακ. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και το προφίλ αμινοξέων των σνακ, με την προσθήκη σκόνης εντόμου στο αλεύρι σίτου.

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση σκουληκιών;

Στην ερώτηση αν είναι  ασφαλής η κατανάλωση σκουληκιών, η απάντηση είναι ναι . Τα νέα τρόφιμα εγκρίνονται μόνο εάν δεν ενέχουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.  Η γνωμοδότηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έντομο ήταν ασφαλές υπό τις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης, ωστόσο μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις κυρίως σε άτομα με προϋπάρχουσες αλλεργίες σε καρκινοειδή και ακάρεα σκόνης.

Η έγκριση αυτού του νέου τροφίμου διευκρινίζει αυτό το ζήτημα, καθορίζοντας συγκεκριμένες απαιτήσεις επισήμανσης σχετικά με την αλλεργιογένεση.  Φυσικά οι καταναλωτές είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν εάν επιθυμούν ή όχι να τρώνε έντομα.

Τα έντομα αποτελούν ήδη μέρος της ανθρώπινης διατροφής σε πολλές χώρες, η δυναμική χρήση τους πρέπει να επανεκτιμηθεί. Τα τρόφιμα με βάση τα έντομα θεωρούνται ως μία πολλά υποσχόμενη λύση στις προκλήσεις αειφορίας που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τροφίμων, προσφέροντας μια βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών που μπορεί να αναπτυχθεί με ελάχιστους πόρους. Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν προς το παρόν ένδεκα ακόμα αιτήσεις για έντομα που υπόκεινται σε αξιολόγηση ασφάλειας από την EFSA.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr