Απόφαση του ΣτΕ για παραγραφή τελών κυκλοφορίας

Μία απόφαση δικαστηρίου έρχεται για μία ακόμη φορά να ανατρέψει τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παραγράφονται τέλη κυκλοφορίας ενός συγκεκριμένου αυτοκινήτου πέραν της πενταετίας .

Ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου είναι έντονος και όπως έλεγε χαρακτηριστικά πολύπειρος υπηρεσιακός παράγοντας «για μία ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να επιβραβευθούν οι μπαταχτσήδες».

Νέα τρύπα στον προυπολογισμό

Εφόσον η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει γενική ισχύ και αφορά όλους τους οφειλέτες τελών κυκλοφορίας τότε θα δημιουργηθεί μιά νέα τρύπα στον προυπολογισμό, η οποία σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια ευρώ  και στους καιρούς αβεβαιότητας που ζούμε δημιουργεί νέο «πονοκέφαλο» στους υπηρεσιακούς παράγοντες και την πολιτική ηγεσία.

Οπως προαναφέραμε επειδή η απόφαση αφορά συγκεκριμένο όχημα, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν να καθαρογραφεί και να τους κοινοποιηθεί ώστε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να την μελετήσει και να κάνει τις τελικές προτάσεις του.

Το ΥΠΟΙΚ ψάχνει να βρεί διέξοδο…

Η υπόθεση που εξέτασε το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν αφορά σε ΙΧ επιβατικό όχημα,  και ενδέχεται να ερμηνευθεί διαφορετικά από το Υπουργείο Οικονομικών και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε  η παραγραφή οφειλών  από τέλη κυκλοφορίας μετά την 5ετία να ισχύσει μόνο για ειδικές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα αποχαρακτηρισμένα Ταξί, οχήματα που άλλαξαν οι εκπομπές CO2 που έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται και το ύψος των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας ή οχήματα με Μικτή Άδεια Κυκλοφορίας επαγγελματικό – ΙΧ).

Οι ίδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες τονίζουν ότι έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την πολιτική ηγεία οι κάτοχοι οχημάτων που οφείλουν τέλη Κυκλοφορίας  θα πρέπει  να τα διευθετήσουν και σε καμία περίπτωση μην αναμένουν να παραγραφούν τα χρέη τους καθώς όπως υπενθυμίζουν χαρακτηριστικά: «Οι οφειλές προς την Εφορία παραγράφονται μετά την 20ετία».

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες και κυρίως  η πολιτική ηγεσία απεύχονται το ενδεχόμενο η απόφαση του ΣτΕ να έχει γενική εφαρμογή και να ισχύσει για όλους όσοι χρωστούν Τέλη Κυκλοφορίας από παλαιά έτη διότι έτσι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι υποχρεωμένο να διαγράψει τις  συγκεκριμένες οφειλές. Σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις μέχρι τα τέλη του 2017 οι συνολικές οφειλές ξεπερνούσαν  τα 268 εκατ. Ευρώ. Εάν σε αυτό το ποσό προστεθούν τα ποσά για τα έτη 2018,2019 και 2020 τότε το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα 300 και ίσως αγγίζει τα 350 εκατομμύρια ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά τρόπους να εφαρμοσθεί ο νόμος αφού εκτός των τελών κυκλοφορίας έχει διαπιστωθεί σημαντική αύξηση των ανασφάλιστων αυτοκινήτων καθώς και των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ.

Πηγή: economico.gr