Απόγνωση στην Τουρκία: Είδος πολυτελείας το κρέας

Τουρκία:Πέρα από τα όρια της απόγνωσης φέρνει την κοινωνία η διαρκής κατάρρευση της λίρας – μια κατάρρευση, που χθες οδήγησε το τουρκικό νόμισμα σε ένα ακόμη ιστορικό ναδίρ, στις 13,4 λίρες ανά  δολάριο και στις 15,2 λίρες ανά ευρώ.

Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος οδηγεί σε βίαιη φτωχοποίηση τους τούρκους πολίτες, βάζοντας «φωτιά» σε είδη πρώτης ανάγκης και ξεσηκώνοντας κύμα πολιτικής οργής κατά του Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος επιμένει πως, παρά τον πληθωρισμό που καλπάζει με ρυθμό 20%, η ενδεδειγμένη πολιτική είναι εκείνη των χαμηλών επιτοκίων – η πολιτική, δηλαδή, που οδηγεί και στην κατάρρευση της λίρας.

Η νομισματική υποτίμηση του Ερντογάν

Επιδίωξη του Ερντογάν, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, είναι μέσω της υποτίμησης και των χαμηλού κόστους αγαθών και μισθών να δημιουργήσει κλίμα απογείωσης των εξαγωγών και των επενδύσεων στην Τουρκία και να τροφοδοτήσει έτσι την ανάπτυξη.

Χθες, ο αρχηγός του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA) Αλί Μπαμπατζάν προειδοποίησε ωστόσο ότι οι διεθνείς επενδύσεις που επιδιώκει ο Ερντογάν δεν είναι αρκετές για την στήριξη της τουρκικής οικονομίας.

Δεν υπάρχει κρέας – Οι έμποροι πωλούν κόκκαλα

Η κατάσταση στην αγορά είναι απελπιστική, αφού με το κρέας αποτελεί πια είδος πολυτελείας για τους πολίτες, και  οι έμποροι έφτασαν στο σημείο να πωλούν κόκκαλα, προκαλώντας τα πύρινα βέλη της αντιπολίτευσης κατά του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γκιουρσέλ Τεκίν ανέφερε χαρακτηριστικά: «O λαός μας μοιάζει με αυτό εδώ. Έχουν βγάλει το κρέας του και έχει μείνει με το κόκκαλο…» δείχνοντας ένα κόκαλο με ίχνη κρέας από την αγορά.

Μέσα σε ένα χρόνο οι τούρκοι έχουν χάσει το 68% των αποταμιεύσεων τους από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε νευρική κρίση.

«Μέχρι να μπείτε στο κατάστημα μου, το χρέος μου αυξήθηκε 500 λίρες. Τα χρέη μας είναι σε δολάρια» δήλωσε στην τηλεοπτική κάμερα ένας έμπορος.

Κουλουράς στην Σμύρνη πουλά… μισά κουλούρια

Η κατάσταση είναι τόσο απελπιστική για τον απλό Τούρκο πολίτη, που κουλουράς στη Σμύρνη έφτασε να πουλά μισό κουλούρι. Σε ρεπορτάζ του τουρκικού καναλιού T1, o Μαχμούτ Καρατάι, που επί 15 χρόνια πουλάει κουλούρια, έφθασε να πουλά… μισό κουλούρι.

«Οι άνθρωποι άρχισαν να παραπονιούνται, λέγοντας: “Μα γίνεται να πουλιέται κουλούρι 2,5 λίρες;”. Αναγκαστήκαμε λοιπόν σε μια τέτοια πρακτική», είπε.
Ένας συνταξιούχος πολίτης που αγόρασε κουλούρι από τον πάγκο ανέφερε: «Με αυτόν τον ρυθμό θα αρχίσουν να πουλάνε και ένα τέταρτο του κουλουριού».
«Παλιά αγοράζαμε ένα τσουβάλι αλεύρι 100 λίρες, τώρα είναι 300 λίρες. Παλιά αγοράζαμε λάδι 75 λίρες, ενώ τώρα έφτασε τις 225 λίρες. Οι πωλήσεις μας έχουν πέσει. Η δαπάνη για την άδεια αυξήθηκε. Πληρώνουμε 4 χιλιάδες λίρες κάθε 30 μέρες. Το κόστος αυξάνεται», αναφέρει ο Καρατάι, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η υποτίμηση της λίρας την τουρκική οικονομία.

Ενώ όμως οι πολίτες αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και μια φρατζόλα ψωμί, σχηματίζοντας ουρές στα δημοτικά περίπτερα για το ψωμί του λαού, ο Ταγίπ Ερντογάν εμμένει στα δικά του μαθηματικά.

«Αφού  έχω σπουδάσει οικονομικά. Σας λέω πως  το επιτόκιο  είναι αιτία και όχι αποτέλεσμα. Ο πληθωρισμός είναι το αποτέλεσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει τέτοια ζιγκ-ζαγκ. Μιλούσε για χαμηλά επιτόκια από την αρχή και λέει: “αυτό το επιτόκιο θα πέσει”», δήλωσε χθες ο τούρκος πρόεδρος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr