Αποκάλυψη τώρα: Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο του Πούτιν για την Ουκρανία.

Αποκαλύπτεται σιγά-σιγά το -εκτός πραγματικότητας, όπως αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι- το σχέδιο του Ρώσου προέδρου για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς βρετανικό think tank αποκάλυψε μυστικά έγγραφα του Κρεμλίνου που περιέγραφαν τον αρχικό σχεδιασμό της «ειδικής επιχείρησης».

Σύμφωνα με το SkyNews, το βρετανικό Ινστιτούτο Μελετών για την Άμυνα και την Ασφάλεια (Royal United Services Institute for Defense and Security Studies – RUSI), συνδέεται με τον βρετανικό στρατό, ρωσικά απόρρητα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός της Μόσχας προέβλεπε την κατάληψη της Ουκρανίας μέσα σε δέκα ημέρες και την προσάρτησή της στη Ρωσία μέχρι τον Αύγουστο του 2022.

Απόλυτη μυστικότητα

Μάλιστα, το RUSI υποστηρίζει ότι μόνο μια μικρή ομάδα Ρώσων αξιωματούχων γνώριζε την πλήρη κλίμακα των σχεδίων. Ακόμη και οι αναπληρωτές αρχηγοί των σωμάτων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία μέχρι λίγες μέρες πριν από την έναρξη της εισβολής, ενώ οι στρατιωτικές μονάδες έλαβαν εντολές μόλις λίγες ώρες πριν την εκδήλωσή της.

Το σχέδιο της «κατάληψης»

Το -πλήρως αποτυχημένο- σχέδιο προέβλεπε ότι η Ρωσία θα καταλάμβανε τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα αεροδρόμια, τις παροχές νερού, την κεντρική τράπεζα και το κοινοβούλιο της Ουκρανίας, ενώ οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις και μυστικές υπηρεσίες είχαν αναλάβει να σκοτώσουν τα μέλη της ουκρανικής ηγεσίας. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη της εισβολής με «μαζική επίθεση πυραύλων και αεροπορικών επιδρομών» εναντίον ουκρανικών στρατιωτικών στόχων.

Ραδιενεργή απειλή

Παράλληλα, το RUSI ισχυρίζεται ότι το σχέδιο εισβολής προέβλεπε αναλυτικά πώς θα γινόταν η κατάληψη των πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα ώστε η Μόσχα να αποκτήσει τον έλεγχο του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενδεχομένως να μπορεί να εκβιάσει τις ευρωπαϊκές χώρες μέσω του κινδύνου έκλυσης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο το σχέδιο τόνιζε ότι η Ρωσία δεν θα χτυπούσε κρίσιμες υποδομές, καθώς ήταν βασικες για την επιτυχή κατοχή της χώρας.

Τι έλεγε για την ουκρανική ηγεσία

Όπως αναφέρει το βρετανικό think tank, από τα απόρρητα έγγραφα της Μόσχας προκύπτει ότι το ρωσικό σχέδιο προέβλεπε πως οι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης «ή θα τραπούν σε φυγή ή θα αιχμαλωτιστούν ως αποτέλεσμα της ταχύτητας της εισβολής». Ως εκ τούτου, εξηγείται και η προσπάθεια του Πούτιν για την άμεση κατάληψη του Κιέβου, αλλά και τις πληροφορίες περί ειδικών ρωσικών δυνάμεων που είχαν ως αποστολή την εκτέλεση του Ουκρανού προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, όταν έγινε σαφές ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί.

Στόχοι προς «άμεση εξόντωση»

Όσον αφορά στην ουκρανική ηγεσία αλλά και μεγάλα κομμάτια της ιντελιγκέντσιας της χώρας, το σχέδιο του Πούτιν προέβλεπε ότι θα χωρίζονταν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Τους στόχους προς άμεση εξόντωση
  • Τους στόχους προς τρομοκράτηση και καταπίεση
  • Τους «ουδέτερους» που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και
  • Τους «πρόθυμους» για συνεργασία.

Επίσης, το σχέδιο προέβλεπε την καταγραφή του πληθυσμού πόρτα-πόρτα, αλλά και σε ειδικά στρατόπεδα διαλογής, την υποχρεωτική συνεργασία των τοπικών αρχόντων, ακόμα και την «επανεκπαίδευση» των Ουκρανών μέσω εκπαιδευτικών και άλλων αξιωματούχων που θα έφθαναν στην κατεχόμενη χώρα από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr