Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι η Πολεμική Αεροπορία τους σχεδίασε και κατασκεύασε σε χρόνο ρεκόρ το πρωτότυπο μαχητικό αεροσκάφος εναέριας κυριαρχίας New Generation Air Dominance (NGAD), το οποίο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει σταδιακά το περίφημο F-22.

Πέπλο μυστηρίου

Από τότε και ως σήμερα, το αεροσκάφος καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστηρίου, καθώς, παρότι η Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι αρχίζουν οι πτητικές δοκιμές και ταυτόχρονα οι συζητήσεις με τους μεγάλους κατασκευαστές για το ποιος θα αναλάβει την παραγωγή του, ουδείς είχε δει, έστω και τυχαία, ούτε… φτερό από το μαχητικό νέας γενιάς. Μόνο κάποια σχέδια είχαν δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο, ακόμα και αυτά λίγα πράγματα αποκάλυπταν για το νέο πολεμικό αεροσκάφος.

Η εικόνα από την «Area 51»

Ωστόσο, φαίνεται ότι μια δορυφορική εικόνα από τη μυστηριώδη αεροπορική βάση Groom Lake, γνωστή και ως «Area 51», ενδεχομένως να αποκαλύπτει για πρώτη φορά το άκρως απόρρητο για την ώρα νέο μαχητικό 6ης γενιάς. Κι αυτό, διότι η άκρως απόρρητη βάση αυτή στη Νεβάδα χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ως το κέντρο δοκιμών νέων αεροσκαφών, αλλά και νέων τεχνολογιών, που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη ή δεν πρέπει να γίνουν γνωστές.

Ο… μαρτυριάρης δορυφόρος

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Drive, δορυφόρος φαίνεται πως «τσάκωσε» ένα άγνωστο αεροσκάφος σε απομακρυσμένο υπόστεγο της «Area 51». Το συγκεκριμένο υπόστεγο, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της βάσης, κατασκευάστηκε πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όμως δεν είχε τραβήξει τα βλέμματα μέχρι σήμερα καθώς δεν είχε παρατηρηθεί σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Ωστόσο αυτό άλλαξε, όταν από τις 26 έως και τις 29 Ιανουαρίου 2022, δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν το περίγραμμα αεροσκάφους με ιδιαίτερο δελτοειδές σχήμα.

Πολλά τα ερωτήματα

Φυσικά, η εικόνα προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Αν όντως πρόκειται για απόρρητο πρωτότυπο αεροσκάφος, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ήθελε η Πολεμική Αεροπορία σκόπιμα να εμφανιστεί όπως εμφανίστηκε. Από την άλλη, μπορεί να είναι απλά ένα decoy ή κάποιο drone πρωτοποριακής σχεδίασης. Αυτό όμως που τονίζουν κάποιοι είναι ότι το περίγραμμά του έχει αρκετές ομοιότητες με το σχέδιο του NGAD, που έχει δημοσιοποιηθεί από την έκθεση του σώματος για τις αγορές και δαπάνες του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr