Όπως έχει γράψει και το economico.gr, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ προχώρησε στην πρωτοφανή κίνηση να σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα εντελώς νέο πρωτότυπο μαχητικό μέσα σε ένα χρόνο, στο πλάισιο του προγράμματος NGAD (New Generation Air Dominance, δηλαδή Μαχητικό Εναέριας Κυριαρχίας Νέας Γενιάς).

Τα νέα στοιχεία

Για την ώρα τίποτα απολύτως δεν είναι γνωστό γύρω από το νέο αεροσκάφος, ωστόσο, στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις αγορές και δαπάνες, η Αεροπορία έκανε και μια αναφορά στο πρόγραμμα NGAD η οποία, ωστόσο, μοιάζει να… μπερδεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, αντί να τα ξεδιαλύνει, όπως θα περίμενε κανείς.

Στο concept art της έκθεσης για το πρόγραμμα NGAD παρουσιάζεται ένα αεροσκάφος το οποίο θα μπορεί να είναι είτε επανδρωμένο είτε όχι, ενώ ακόμα σε πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας έγινε αναφορά σε ένα «δελταπτέρυγο» μαχητικό οπλισμένο με πυραύλους.

«Οικογένεια συστημάτων»

Ωστόσο, η εικόνα δείχνει διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα: διαφορετικούς κινητήρες, ψηφιακό σχεδιασμό, sandboxing για την εξέταση πιθανών σφαλμάτων ή προβλημάτων, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών πριν καν αρχίσει η παραγωγή… συνολικά ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού και παραγωγής των αεροσκαφών.

Σύμφωνα με την έκθεση, το NGAD θα έλθει για να συμπληρώσει τα F-22 και F-35 και πλέον η πρόσέγγιση κάνει λόγο για «οικογένεια συστημάτων», που θα περιλαμβάνει επανδρωμένα και μη αεροσκάφη, drones και άλλες δικτυωμένες πλατφόρμες οπλικών συστημάτων που θα λειτουργούν συμπληρωματικά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Το πρόγραμμα NGAD έχει προϋπολογισμό 9 δισ. δολαρίων από το 2019 ως το 2025 και για φέτος έχει ζητήσει ένα δισ. με προοπτική να γίνει 1,5 δισ. το 2022. Αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν αποκλείεται ως το 2025 να δούμε το νέο μαχητικό, γεγονός που θα αποτελεί ρεκόρ για την ιστορία της κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών.

Πηγή: economico.gr