σύσκεψη πρωθυπουργό

Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Economico.gr, σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τα μέτρα που θα ληφθούν για τα ενεργειακά προϊόντα (ρεύμα και φυσικό αέριο).

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης

Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος σχεδόν όλο το οικονομικό επιτελείο αφού η κυβέρνηση θέλει να ληφθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου έλεγε στο Economico.gr ότι «οι τεράστιες αυξήσεις στα ενεργειακά προϊόντα είναι παροδικό φαινόμενο και η πίεση θα εκτονωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2022».

Όμως πρόσθετε η ίδια πηγή πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν το φετινό χειμώνα να αντιμετωπίσουν το κύμα της ακρίβειας.

Οχι στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης 

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί να υπάρξει μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες εσόδων, που θα επιβάρυναν τα ελλείμματα.

Έτσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μέτρα όπως η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης όταν χρησιμοποιείται πετρέλαιο αλλά και φυσικό αέριο. Παράλληλα θα αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.

Το σενάριο που μελετά η κυβέρνηση

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει ένα νέο σενάριο που μελετά η κυβέρνηση ανεβάζει την επιδότηση του ρεύματος στα 0,04 με 0,045 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν ο προηγούμενος σχεδιασμός ήταν στα 0,03 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Έτσι με τον τρόπο αυτό ένα νοικοκυριό θα επιδοτείται με περίπου 14 για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που θα καταναλώνει κάθε μήνα.

Η ανακοίνωση και η εξειδίκευση των μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει αύριο ή το αργότερο τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr