Πληθωρισμός

Σε 2,4% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι 3,5% τον Αύγουστο, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να καταγράφει αντίστοιχη υποχώρηση σε 4,3%, από 5,2% τον Αύγουστο.

Αυτό καταδεικνύουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, σύμφωνα με την οποία τον περασμένο μήνα ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ολλανδία ήταν αρνητικός (-0,3%) – μοναδική εξαίρεση στην Ευρωζώνη – ενώ τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό κατέγραψαν αντίστοιχα η Δανία (0,6%) και το Βέλγιο (0,7%). Στον αντίποδα, την “κορυφή” του πληθωρισμού κατέκτησαν οι εξής χώρες: Ουγγαρία (12,2%), Ρουμανία (9,2%) και Σλοβακία (9,0%).

Η αποκλιμάκωση του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη σε 4,3% (από 5,2% τον Αύγουστο 2023) αποτελεί ευπρόσδεκτη είδηση, καθώς τον Σεπτέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στο υψηλό 9,9%. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 4,9% τον περασμένο μήνα, από 5,9% τον Αύγουστο του 2023.

Η χαλιναγώγηση του ατίθασου πληθωρισμού της Ευρωζώνης, μεταξύ άλλων προσφέρει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παύσει – προς το παρόν, τουλάχιστον – τις διαδοχικές αυξήσεις των παρεμβατικών της επιτοκίων των τελευταίων 15 μηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr