Οι πέραν από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, όσον αφορά στο τίμημα, αποκρατικοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας -η πώληση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ- δίνουν φτερά στο σχετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Υπερτίμημα 600 εκατ. ευρώ

Το συνολικό ύψος των εσόδων από τις δύο πωλήσεις φτάνει τα 2,849 δισ. ευρώ, όταν οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τα συνολικά έσοδα στα επίπεδα πέριξ των 2,2 δισ. ευρώ. Το υπερτίμημα δηλαδή για τις δύο πωλήσεις ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα 2,116 δισ. ευρώ για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που πραγματοποιείται χωρίς την παραχώρηση του μάνατζμεντ, συνιστά ποσό ρεκόρ για αποκρατικοποίηση στη χώρα μας. Σημειώνεται, δε, ότι εκτός από το ποσό ρεκόρ που θα διαθέσει για την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΔΔΗΕ η Macquarie, η επένδυση της Italgas θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη και η εξαγορά του 49% με το μάνατζμεντ της ΕΔΑ ΘΕΣΣ.

Μητσοτάκης: Ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, το τίμημα για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και εξασφαλίζει πολύτιμους πόρους, τους οποίους η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού θα διαθέσει σε επενδύσεις εκσυγχρονισμού του δικτύου της, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών και καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο αποκρατικοποιήσεις «αποδεικνύουν την ανάταση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών, αλλά και στρατηγικών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από μια ακόμα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη φορά από τον οίκο Scope Rating».

Οι νέες αποκρατικοποιήσεις

Πλέον, με… ούριο άνεμο, η κυβέρνηση αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να επιταχύνει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα αντικειμένων. Συγκεκριμένα, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Ηγουμενίτσας καθώς και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αποτελούν τους επόμενους στόχους του ΤΑΙΠΕΔ με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Όσον αφορά στα τρία λιμάνια, επιδιώκεται οι διαγωνισμοί για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα να έχουν δοθεί δεσμευτικές προσφορές μέχρι το τέλος του έτους και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 για αυτό της Ηγουμενίτσας.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στην β΄φάση και αφορά την απόκτηση συμμετοχής σε ποσοστό τουλάχιστον 67% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας “Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης”. Ήδη έχουν προκριθεί 4 σχήματα

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

-Κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS

-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Λιμάνι Καβάλας

Για το λιμάνι της Καβάλας που αφορά στην υποπαραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, συντήρησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα Φίλιππος Β΄ του “Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.”, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκρίνει στην Β` φάση τα εξής σχήματα:

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

-Ένωση Εταιρειών IMERYS GREECE SA, GOLDAIR CARGO AE & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ABEE

-Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS KAVALA, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP- EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Όσον αφορά το διαγωνισμό για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν προεπιλεγεί (και περνούν στην β΄φάση) τα εξής επενδυτικά σχήματα:

-ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

-PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD

-QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT

-ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ

-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS

-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε.

-ΟΛΘ ΑΕ

Ιαματικός τουρισμός

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών αρχής, στο πλαίσιο των αυξημένου ενδιαφέροντος για τον ιαματικό τουρισμό στην χώρα μας και μέσα στους επόμενους μήνες δρομολογούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαγωνισμοί για τις ιαματικές πηγές των Καμμένων Βούρλων και της Αιδηψού.

Ιαματική Πηγή Καμμένων Βούρλων

Η συνολική προς αξιοποίηση έκταση του ακινήτου είναι 474 στρέμματα. Εντός του ακινήτου λειτουργεί σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5αστέρων με κέντρο Wellness & SPA και υδροθεραπευτήριο τροφοδοτούμενα από Ιαματικές Πηγές, για τις οποίες προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής και άλλα σημαντικά κτίρια (Ξενοδοχείο Ράδιο και Θρόνιο και υδροθεραπευτήριο Ασκληπιός), στην πλειονότητά τους εγκαταλελειμμένα. Για το ακίνητο αναμένεται η έγκριση για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης (ΕΣΧΑΔΑ), ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ιαματική πηγή Αιδηψού

Το ακίνητο έχει έκταση 22 στρεμμάτων. Εντός του ακινήτου υπάρχει ένα υδροθεραπευτήριο κατασκευασμένο το 1985 και ένα παλαιότερο αναγνωρισμένο ως νεώτερο μνημείο (Άγιοι Ανάργυροι), με συνολική δόμηση που ανέρχεται σε 9.000 τ.μ.Η αξιοποίηση του ακινήτου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ν. 3986/2011 με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ που θα προβλέπει την ανακαίνιση και επέκταση του νέου Υδροθεραπευτηρίου με σκοπό τη ανάπτυξη συμπληρωματικών εκμεταλλεύσεων και την ανακαίνιση του παλαιού Υδροθεραπευτηρίου σε συνδυασμό, ενδεχόμενα, και με την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr