Μια από τις πλέον σεβαστές προσωπικότητες της ρωσικής πολιτικής και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι πια στο πλευρό του Ρώσου προέδρου.

Ο λόγος για τον Ανατόλι Τσουμπάις, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος της Ρωσίας για την κλιματική αλλαγή και ο οποίος, σύμφωνα με το Bloomberg, παραιτήθηκε από τη θέση του και εγκατέλειψε τη Ρωσία, λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο με την Ουκρανία, γινόμενος ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κρεμλίνου που αποχωρεί μετά την εισβολή.

Επιβεβαιώνει το Κρεμλίνο

Πηγή του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε την πληροφορία για την παραίτηση του Ανατόλι Τσουμπάις. Δεν έχει γίνει γνωστό που βρίσκεται αυτή την στιγμή, αλλά το Reuters επικαλούμενο τις πηγές του μεταδίδει ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Μόσχα. Ο ίδιος ο Τσουμπάις είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του εδώ και μέρες, μέσω επιστολής.

Μάλιστα συνεργάτες του Ρώσου πολιτικού αναφέρουν ότι ο 66χρονος Τσουμπάις είχε αφήσει να εννοηθεί ότι προβλέπει «μαύρες ημέρες» αναφέροντας σε ανάρτησή του για την επέτειο του θανάτου του τέως πρωθυπουργού Γιεγκόρ Γκαϊντάρ ότι «κατανοούσε τους στρατηγικούς κινδύνους καλύτερα από μένα και εγώ έκανα λάθος».

Αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων

Ο Ανατόλι Τσουμπάις ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μπόρις Γέλτσιν στη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια επί των ημερών του Πούτιν ανέλαβε σημαντικές θέσεις ως επικεφαλής δημόσιων οργανισμών και ως ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου σε διεθνείς οργανισμούς, από τους λίγους που παρέμειναν από την εποχή Γέλτσιν στο πλευρό του Πούτιν.

Στη Ρωσία, ο Τσουμπάις ως σύμβουλος του Γέλτσιν είχε επικριθεί καθώς ήταν ο κύριος εμπνευστής των ιδιωτικοποιήσεων και έδωσε την δυνατότητα σε μια μικρή ομάδα μεγιστάνων να πλουτίσουν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας την περίοδο του 1990, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, όταν εκατομμύρια Ρώσοι είχαν φτωχοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr