Τι είναι ο δομικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) που παρακολουθεί στενά η Fed και χαράσει την πολιτική της

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανακοίνωσε ότι επισήμως είδε καθαρά αρνητικά έσοδα ύψους 114,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, μια ζημία ρεκόρ που συνδέεται με τα έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση του στόχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια.

Η ζημία πέρυσι ακολουθεί τα 58,8 δισ. δολάρια καθαρού εισοδήματος το 2022, ανέφερε η Fed. Οι αριθμοί που δημοσιεύθηκαν ήταν ένας ελεγμένος απολογισμός μετά από προκαταρκτικούς αριθμούς που αναφέρθηκαν νωρίτερα φέτος. Η Fed έχει τονίσει επανειλημμένα ότι το καθαρό αρνητικό εισόδημα δεν εμποδίζει την ικανότητά της να λειτουργεί ή να ασκεί νομισματική πολιτική.

Βάσει του νόμου, η Fed παραδίδει τυχόν κέρδη μετά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών στο Υπουργείο Οικονομικών. Η Fed αποκτά έσοδα από τις υπηρεσίες που παρέχει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από τα έσοδα από τόκους επί των τίτλων που κατέχει. Έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη τα τελευταία χρόνια εν μέσω πολύ χαμηλών επιτοκίων και μεγάλων επιπέδων διακράτησης ομολόγων.

Περισσότεροι τόκοι

Η κίνηση της Federal Reserve να αυξήσει επιθετικά το επιτόκιο από την άνοιξη του 2022 έχει ανατρέψει τα οικονομικά της κεντρικής τράπεζας. Για να χαλαρώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, η Fed ανέβασε τον στόχο από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα στο σημερινό εύρος 5,25% έως 5,5%. Η Fed διατηρεί αυτόν τον στόχο πληρώνοντας τις τράπεζες, τα αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις για να σταθμεύουν μετρητά στην κεντρική τράπεζα, και αυτό σημαίνει ότι πληρώνει σημαντικά περισσότερους τόκους.

Οι ελεγμένες δαπάνες της Fed για τους τόκους των αποθεματικών των τραπεζών ανήλθαν πέρυσι σε 176,8 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 116,4 δισεκατομμύρια δολάρια από το επίπεδο του 2022, ενώ οι πληρωμές τόκων από τη διευκόλυνση αντίστροφης επαναγοράς ήταν 104,3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, από 41,9 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος. Εν τω μεταξύ, τα έσοδα που αποκόμισε η Fed από τα ομόλογα που κατέχει διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 163,8 δισ. δολάρια, ελάχιστα μεταβαλλόμενα σε σχέση με το 2022.

Το “αναβαλλόμενο ενεργητικό”

Η Federal Reserve μπορεί να “παράγει” χρήματα για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της όταν αντιμετωπίζει λειτουργικές ζημίες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζει εμπόδια στη λειτουργία της. Αποτυπώνει τη ζημία της σε μια λογιστική καταγραφή που ονομάζεται αναβαλλόμενο ενεργητικό. Το επίσημο επίπεδο του αναβαλλόμενου ενεργητικού ανερχόταν σε 133,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο κλείσιμο του 2023. Από τις 20 Μαρτίου, είχε αυξηθεί στα 157,8 δισεκατομμύρια δολάρια και δεν είναι σαφές πόσο μεγαλύτερο θα γίνει.

Όταν η Federal Reserve επιστρέψει στην κερδοφορία θα χρησιμοποιήσει τα πλεονάζοντα κέρδη για να μειώσει το αναβαλλόμενο περιουσιακό στοιχείο και όταν αυτό εξαλειφθεί, η Fed θα αρχίσει να επιστρέφει και πάλι τα πλεονάζοντα κέρδη στο Δημόσιο. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν σημειώσει ότι έχουν επιστρέψει σημαντικά ποσά στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια. Μια έκθεση της Fed του Σεντ Λούις πέρυσι ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια μέχρι η Fed να είναι σε θέση να επιστρέψει και πάλι κέρδη στο κράτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr