Επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, απολογούμενος για το unfair Σάντσεθ. Η Μαδρίτη προχώρησε σε συμφωνίες με τον Ερντογάν για τη ναυπήγηση αεροπλανοφόρου,αεροπλανοφόρο δημιουργώντας αίσθηση στην Αθήνα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας «σε συνέχεια της επίσκεψης του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην Άγκυρα και όσων ανακοινώθηκαν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογό του.
Κατά την συνομιλία, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα ζητήματα Ελληνικού ενδιαφέροντος που προέκυψαν. Ο Ισπανός ΥΠΕΞ έδωσε διευκρινίσεις και πρότεινε την άμεση επίσκεψή του στην Αθήνα, προς πλήρη διευκρίνιση των σχετικών ζητημάτων. Η πρόταση του έγινε δεκτή» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.
- Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ισπανία– «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ»
Πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα θεώρησε πολιτικό και ευρωπαϊκό unfair τη νέα εξοπλιστική συμφωνία Ισπανίας – Τουρκίας και την απόφαση του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να κλείσει νέα deal πώλησης όπλων με τον Ταγίπ Ερντογάν – μια απόφαση για την οποία η κυβέρνηση εκφράζει έντονη ενόχληση.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τις κινήσεις Σάντσεθ, σημειώνοντας ότι η ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές
Tα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύονται από τις αποφάσεις, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Το Συμβούλιο έχει άλλωστε τοποθετηθεί, κατ΄ επανάληψη, απέναντι στην προκλητικότητα και την παραβατικότητα που επιδεικνύει η Τουρκία.
Αρμόδιες πηγές δέχουν δηλώσει ότι “ηΚυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη αυτή και σημειώνει ότι ο σοσιαλιστής Πρωθυπουργός της Ισπανίας όφειλε να λάβει υπόψη του, τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Να σημειωθεί επίσης ότι αντιδράσεις υπάρχουν και στο εσωτερικό της Ισπανίας, όπου ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης και ηγέτης του Λαϊκού κόμματος Πάμπλο Κασάδο δηλώνει: «Μετά το ταξίδι του Σάντσεθ στην Τουρκία, εμείς στο Λαϊκό Κόμμα επαναλαμβάνουμε ότι υπερασπιζόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Το μήνυμα Δένδια στη Μαδρίτη
Ξεκάθαρο μήνυμα -με βασικό αποδέκτη την Ισπανία– «να ακολουθούσαν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως της ΕΕ», έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των συμφωνιών Σάντσεθ-Ερντογάν.
«Θα ευχόμασταν κι άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να ακολουθούσαν το παράδειγμα της Γαλλίας και να μην εξόπλιζαν χώρες που απειλούν με πόλεμο άλλες χώρες και κυρίως χώρες της ΕΕ και που αποσταθεροποιούν με τη συμπεριφορά και την πρακτική τους την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και βέβαια χώρες που δεν αποδέχονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο είτε την UNCLOS και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και είτε είναι υποψήφιες χώρες να ενταχθούν στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι, την ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.


Πηγή: economico.gr