Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών αυξήθηκαν οι περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι εργοδότες στον χρηματοοικονομικό και τεχνολογικό τομέα ξεκίνησαν προσπάθειες αναδιάρθρωσης που περιλαμβάνουν και απολύσεις, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι ανακοινωθείσες απολύσεις υπερδιπλασιάστηκαν καθώς έφτασαν τις 82.307 τον Ιανουάριο, από 34.817 τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας αύξηση κατά 136%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία outplacement Challenger, Gray & Christmas. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό απολύσεων σε μηνιαία βάση από τον Μάρτιο του 2023.

Σε ετήσια βάση, οι περικοπές θέσεων εργασίας μειώθηκαν συνολικά κατά 20%, σε σύγκριση δηλαδή με τον Ιανουάριο του 2023.

Οι εργοδότες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ανακοίνωσαν 23.238 περικοπές θέσεων εργασίας, υπερδιπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι επίσης έτος εκλογών και οι εταιρείες αρχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές αλλαγές πολιτικής που μπορεί να επηρεάσουν τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, αυτές οι απολύσεις είναι αποτέλεσμα και ευρύτερων οικονομικών τάσεων και μιας στρατηγικής στροφής προς την αύξηση της αυτοματοποίησης και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους τομείς. Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες επισημαίνουν τη μείωση του κόστους ως τον κύριο μοχλό για τις απολύσεις», όπως δήλωσε ο Andrew Challenger, αντιπρόεδρος της Challenger, Gray & Christmas, Inc.

Ο χρηματοοικονομικός και ο τεχνολογικός τομέας ανακοίνωσαν τις περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο, με τους εργοδότες να προβαίνουν σε αναδιαρθρώσεις και κλεισίματα εργοστασίων, μονάδων ή καταστημάτων και ως αποτέλεσμα να προκύπτουν οι απολύσεις των εργαζόμενων.

Ανάμεσα στις εταιρείες που έσπευσαν να ανακοινώνουν περικοπές θέσεων εργασίας, συμπεριλαμβάνεται και η United Parcel Service που αποκάλυψε σχέδια για απόλυση 12.000 θέσεων εργασίας. Μειώσεις θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας ανακοίνωσαν επίσης η Amazon, η Alphabet και η Microsoft.

Σε ένα σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η PayPal Holdings Inc., η οποία δραστηριοποιείται στις ψηφιακές πληρωμές, ανακοίνωσε περικοπή 9% του εργατικού της δυναμικού, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Alex Chriss, να αναφέρει ως προτεραιότητα το «σωστό μέγεθος» της εταιρείας.

Όπως έγραψε το economico.gr, χθες, σε σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας προχωρούν μεγάλα ονόματα του χρηματοπιστωτικού κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επικεντρωθούν περισσότερο στις βασικές τους δραστηριότητες σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν καθώς η επιθετική ανάπτυξη , κατά τη διάρκεια της εποχής των χαμηλών επιτοκίων, οδήγησε σε υπερβολικές προσλήψεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι ενέργειές τους αναδεικνύουν τις προκλήσεις που απορρέουν από την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ακολουθούν ένα έτος μαζικών απολύσεων στη Wall Street.

PayPal Holdings

Ο γίγαντας των ψηφιακών πληρωμών σχεδιάζει να περικόψει περίπου 2.500 θέσεις εργασίας, ή το 9% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού του, το 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξ Κρίς δήλωσε ότι η απόφαση για το σωστό μέγεθος της επιχείρησης ελήφθη «για να κινηθούμε με την ταχύτητα που απαιτείται για να προσφέρουμε στους πελάτες μας και να προωθήσουμε την κερδοφόρα ανάπτυξη».

Block Inc

Η εταιρεία πληρωμών του Τζακ Ντόρσεϊ έχει αρχίσει να μειώνει θέσεις εργασίας αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Citigroup

Η τράπεζα, εν μέσω της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης των τελευταίων δεκαετιών, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα περικόψει 20.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Nasdaq

Ο διαχειριστής του χρηματιστηρίου έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της εταιρείας fintech Adenza, όπως ανακοίνωσε. Οι δαπάνες αναδιάρθρωσης υπερδιπλασιάστηκαν σε 31 εκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, δήλωσε η εταιρεία.

BlackRock

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα μειώσει περίπου το 3% του εργατικού δυναμικού του, αν και αναμένει να έχει μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr