Αγορά συναλλάγματος

Το Ευρώ οδεύει προς την απόλυτη συναλλαγματική ισοτιμία του (1:1) με το δολάριο ΗΠΑ (EUR/USD) στο ερχόμενο εξάμηνο, διολισθαίνοντας έναντι του Αμερικανικού νομίσματος λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους και της αδύναμης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Αυτό προβλέπουν αναλυτές της JP Morgan και της Citibank, σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μιας περαιτέρω αύξησης στο ενεργειακό της κόστος (και) λόγω της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, με τα υψηλά επιτόκια να καθιστούν ολοένα και δυσκολότερη μια δυναμική ανάκαμψη της ζώνης του Ευρώ.

Εκτιμήσεις της JP Morgan κάνουν λόγο για πλήρη ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου ακόμα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα στο επίπεδο των 1,0530 δολαρίων, έχοντας ήδη απωλέσει το 6% της αξίας του από το ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του Αμερικανικού νομίσματος στο μέσον του Ιουλίου.

Την προοπτική του Ευρώ επιδεινώνει μεταξύ άλλων η υφεσιακή τροχιά της Γερμανικής οικονομίας – η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη και τέταρτη μεγαλύτερη στον πλανήτη – καθώς και το γεγονός, ότι συγκριτικά η Αμερικανική ομοσπονδιακή (κεντρική) τράπεζα Federal Reserve προβλέπεται πως θα προχωρήσει σε μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των επιτοκίων της το 2024 έναντι κάθε άλλης κεντρικής τραπέζης G10 χώρας, μεταξύ άλλων λόγω της αποδεδειγμένα μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας των ΗΠΑ στις διεθνείς αναταράξεις.

Από τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, η τιμή στα συμβόλαια αναφοράς μελλοντικής εκπλήρωσης (ΣΜΕ, futures) φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά 26%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr