Χωρίς καμία συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πραγματοποίησε νωρίτερα επίσκεψη στο Φανάρι, όπου και συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Συνάντηση μίας ώρας

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεναγήθηκε στον πατριαρχικο ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι δύο άντρες δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, συνέχεια επισκέψεων και άλλων υπουργών εξεωτερικών των ΗΠα όπως της Χίλαρυ  Κλίντον και της Μαντλίν Ολμπράιτ. Όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης αίσθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής, ακθώς συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, ανθρωπίνων δικαιώματων, της διασφάλισης της παρουσίας χριστιανών στη Μέση Ανατολή,αλλά και τη συμβολή των χριαστινικών κοινοτήτων στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Γιατί ναυάγησε συνάντηση με Ερντογάν ή Τσαβούσογλου

Από την πλευρά Πομπέο, αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχουν βεβαίως πράγματα για τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε» αναφορικά με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία, σχετικά με τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ όσον αφορά στην μη πραγματοποίηση συναντήσεων με Τούρκους αξιωματούχους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μάικ Πομπέο ήθελε να μεταβεί μόνο στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεν ήταν έτοιμος να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ούτε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου παρά μόνον αν έρχονταν εκείνοι στην Κωνσταντινούπολη και όχι μεταβαίνοντας αυτός στην Άγκυρα. Έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις, μια συνάντηση είχε φανεί πιθανή, όμως τελικά ναυάγησε.

Αιχμές από Γαλλία

Τα γεγονότα αυτά τα οποία προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα, έρχονται μερικές μόνο ώρες μετά τη δημοσιοποίηση συνέντευξης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, όπου ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κι εγώ συμφωνούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας ήταν πολύ επιθετικές». Αναφερόμενος στην εμπλοκή της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στις προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη σημείωσε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «θα πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του».

Το πρόγραμμα Πομπέο

Μετά την Τουρκία, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συνεχίσει την περιοδεία του μεταβαίνοντας στη Γεωργία, την Ιερουσαλήμ και μετά στις χώρες του Κόλπου, μεταξύ των οποίων στη Σαουδική Αραβία και στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιπάλους του Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ βολιδοσκόπησε την περασμένη εβδομάδα υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους σχετικά με τη δυνατότητα να πληγεί μια ιρανική πηρηνική εγκατάσταση, όμως εκείνοι τον απέτρεψαν.

Πηγή: economico.gr