Πλήρες μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την τύχη της ρωσικής ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, του καταδρομικού «Moskva», το οποίο οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι χτύπησαν με πύραυλο.

Μεγάλη έκρηξη

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι που μίλησε στο CNN, όντως υπήρξε -τουλάχιστον μία- μεγάλη έκρηξη η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές ωστόσο πρόσθεσε πως το πλοίο εξακολουθεί να επιπλέει και δεν έχει βυθιστεί. «Εκτιμούμε ότι το πλοίο είναι σε θέση να κινηθεί μόνο του, και αυτό φαίνεται πως κάνει. Νομίζουμε ότι οδεύει προς την Ανατολή τώρα. Πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα επιστρέψει στη Σεβαστούπολη για επισκευές, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς το προκάλεσε», συμπλήρωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Πλήγμα και στο ηθικό

«Η έκρηξη ήταν αρκετά μεγάλη καθώς εντοπίσαμε ενδείξεις πως άλλα πλοία του πολεμικού ναυτικού γύρω της προσπάθησαν να πάνε για να βοηθήσουν, αν και τελικά δεν χρειάστηκε. Έτσι, διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε», υπογράμμισε ο Κέρμπι, επιβεβαιώνοντας, πάντως, ότι το τεράστιο καταδρομικό υπέστη μεγάλη ζημιά, η οποία μόνο καλό δεν κάνει στο ήδη χαμηλό ηθικό των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Ουκρανία.

Ανικανότητα ή επιτυχημένη επίθεση

Από την πλευρά του ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζείκ Σάλιβαν σχολίασε πως το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα είτε «ανικανότητας» ή επιτυχημένης επίθεσης από τους Ουκρανούς. «Αυτή είναι η ναυαρχίδα τους, η “Μόσχα”, και τώρα αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι έχει υποστεί μεγάλη ζημιά», συνέχισε ο Σάλιβαν. «Και έπρεπε να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ιστορίες. Η μια ιστορία είναι ότι ήταν απλώς ανικανότητα και η άλλη ότι δέχθηκαν επίθεση. Και κανένα από αυτά δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για αυτούς».

Daily Mail: Λάθος χειρισμοί των Ρώσων

Παράλληλα, δημοσίευμα της Daily Mail σημειώνει, επικαλούμενο εκτιμήσεις ειδικών του τομέα της ναυσιπλοΐα, ότι οι ζημιές ήταν αποτέλεσμα λανθασμένου χειρισμού από τη ρωσική πλευρά. Σύμφωνα με τη Daily Mail το «Moskva» κινήθηκε εντός της εμβέλειας των ουκρανικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων, ακολουθώντας μάλιστα «προβλέψιμα μοτίβα» πλεύσης. Η εφημερίδα προσθέτει πως «εκατοντάδες» μέλη του πληρώματος ενδέχεται να έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει επίσημες αναφορές για θύματα.

Κενό διοίκησης

Τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν την ανάλυση του economico.gr, όπου είχε σημειωθεί ότι η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία παρουσιάζει τεράστια κενά διοίκησης, με αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να πέφτουν διαρκώς σε λάθη και πρόχειρες κινήσεις, οι οποίες επιτρέπουν στους Ουκρανούς να προκαλούν μεγάλα πλήγματα. Ειδικά με την περίπτωση του «Moskva», είναι πραγματικά εξωφρενικό ένα τέτοιο σκάφος να γίνεται εύκολη λεία για τους ουκρανικούς πυραύλους, γεγονός που δείχνει ότι η επιχείρηση μοιάζει εντελώς ανοργάνωτη και χωρίς βασικές προβλέψεις και πρόνοιες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr