Το ότι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιδιώκει να αποσύρει σταδιακά παλιότερα αεροσκάφη, ώστε να απελευθερώσει πόρους για τα νέα, ακριβά προγράμματά της είναι γνωστό εδώ και καιρό, όπως είναι γνωστά και τα διάφορα «όχι» που ακούει από το Κογκρέσο.

Ωστόσο, η Ρεπουμπλικανή Γερουσιαστής Ντεμπ Φίσερ, από τη Νεμπράσκα, ισχυρίστηκε πριν από μερικές ημέρες, στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι η Αεροπορία σχεδιάζει να αποσύρει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 1.468 αεροσκάφη και να αγοράσει μόλις 467, μειώνοντας τον στόλο κατά 1.001 αεροσκάφη.

Τι θέλει η Αεροπορία

Σήμερα, η Αεροπορία, οι εφεδρείες της και η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 5.501 αεροσκάφη, από F-22 και F-35 μέχρι ανεμόπτερα και drones. H Φίσερ ισχυρίστηκε ότι μόνο φέτος η Αεροπορία θέλει να αποσύρει 396 αεροσκάφη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ικανότητα του σώματος να ανταποκριθεί σε περίπτωση σύρραξης.

Επισήμως η Αεροπορία έχει ζητήσει να αποσύρει φέτος 150 αεροσκάφη και να μεταφέρει σε άλλη υπηρεσία 100 επιθετικά drones MQ-9 Reaper, όπερ σημαίνει ότι από τα νούμερα της Φίσερ λείπουν 146 αεροσκάφη. Ωστόσο, τα μείον 1.001 αεροσκάφη σε βάθος πενταετίας είναι αριθμός που ανταποκρίνεται στα σχέδια της Αεροπορίας.

Τα υπό απόσυρση αεροσκάφη

Συγκεκριμένα, το 2023 το σώμα θέλει να αποσύρει 21 A-10 Thunderbolt και να τα αντικαταστήσει με ίσο αριθμό F-16, 33 F-22 Raptor και διάφορα άλλα αεροσκάφη υποστήριξης (τάνκερ, μεταφορικά, ελέγχου και διοίκησης). Η λογική είναι ότι θα πρέπει να αποσυρθούν αεροσκάφη που δεν μπορούν να «επιβιώσουν» σε μελλοντικές μάχες.

Χοντρικά, η Αεροπορία των ΗΠΑ θέλει να αποσύρει όλα τα Α-10 -και να τα αντικαταστήσει με F-35-, παλιότερες εκδόσεις των F-16, τα E-3 Sentry AWACS, τα βομβαρδιστικά B-1B and B-2 (καθώς έρχεται το B-21 Raider), τα F-15C  και τα F-22 που θα αντικατασταθούν από το NGAD που είναι σε φάση ταχείας ανάπτυξης.

Γερασμένος στόλος

Το πρόβλημα της Αεροπορίας είναι ο γερασμένος στόλος, καθώς η μέση ηλικία των αεροσκαφών είναι τα 29 έτη, ενώ υπάρχουν και αεροσκάφη όπως το KC-135 Stratotanker με μέση ηλικία τα 60 έτη και το Β-52 που βρίσκεται σε υπηρεσία από το 1955, αν και υπάρχει σχεδιασμός για αναβάθμισή του σε πολλά σημεία.

Αν οι περικοπές αποδειχθούν αληθινές, τότε ο στόλος θα περιοριστεί στα 4.500 αεροσκάφη κάθε τύπου. Από εκεί και πέρα ή θα αντικατασταθούν μερικώς από το NGAD, το F-35 και το Β-21 ή η αεροπορία θα πάει στη φθηνότερη λύση των UAVs ειδικών αποστολών (μάχης, επιθετικά ή και βομβαρδιστικά).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr