Τουρκία πλοίο Λιβύη

Απόρρητο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ενωσης «καίει» την Τουρκία και τους ισχυρισμούς Ερντογάν για την υπόθεση της νηοψίας σε τουρκικό πλοίο από γερμανική φρεγάτα ανοιχτά της Λιβύης.

Το έγγραφο έχει στην κατοχή του το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA και σύμφωνα με την Die Welt επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο εδώ και καιρό για παράνομες παραδόσεις όπλων στη Λιβύη.

Το πλοίο είναι καταγεγραμμένο ως ύποπτο και σε έκθεση του ΟΗΕ

Οι ενδείξεις και οι υποψίες αυτές για την χρησιμοποίηση του τουρκικού πλοίου προκειμένου να σπάσει το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη έχουν καταγραφεί και σε ειδική έκθεση του ΟΗΕ. Η έκθεση, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ε.Ε., ήταν αποτέλεσμα μακράς έρευνας.

Το επεισόδιο έγινε την περασμένη Κυριακή, όταν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.

Οι βολές Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Η τουρκική κυβέρνηση  έκανε λόγο για «παράνομη επιχείρηση» και «μη εξουσιοδοτημένη» χρήση βίας, ενώ ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε βολές και κατά του έλληνα διοικητή της ευρωπαϊκής αποστολής.

Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: economico.gr