Τουρκίας Αίγυπτος

Η τουρκική «σφήνα» δεν πέρασε, οι ρητορικές διακηρύξεις – και φαντασιώσεις – Τσαβούσογλου για συμφωνία επί τουρκοαιγυπτιακής ΑΟΖ έμειναν κενό γράμμα, και η αποστολή Δένδια στο Κάιρο έληξε επιτυχώς με την δέσμευση της κυβέρνησης αλ Σίσι να αλλάξουν οι επίμαχοι χάρτες της Αιγύπτου που «εξαφάνιζαν» την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.

Η Αίγυπτος αλλάζει τους χάρτες

Το Κάιρο, όπως έγινε γνωστό χθες το βράδυ, από διπλωματικές πηγές, θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για το επίμαχο «οικόπεδο» MED-W18 στην περιοχή που έχει προκηρύξει για εξορύξεις, αίροντας έτσι και τις υπόνοιες για αποδοχή της οριοθέτησης που επιδιώκει η Τουρκία στην θαλάσσια περιοχή πέραν του 28ου μεσημβρινού.

H δέσμευση αυτή έγινε γνωστή μετά τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, μαζί με την πληροφορία ότι έλληνες εμπειρογνώμονες οι οποίοι συνόδευσαν στο Κάιρο τον Νίκο Δένδια συμφώνησαν σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά για τον καθορισμό νέων συντεταγμένων και μικρότερου «οικοπέδου».

Η ανάρτηση του νέου χάρτη από το Υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Αίγυπτος: Καμία συζήτηση για ΑΟΖ με την Τουρκία

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται θετική για την ελληνική πλευρά καθώς δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ήθελαν την Αίγυπτο να οριοθετεί ΑΟΖ με την Τουρκία, με τρόπο που ικανοποιούσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, καθώς με τις συντεταγμένες αυτές δεν αναγνώριζε πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο.

Πατώντας, δε, πάνω σ’ αυτούς τους χάρτες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως η Αίγυπτος «σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα» και η Αγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει μαζί της για τον καθορισμό ΑΟΖ.

Όμως, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διέψευσαν χθες κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο υπενθυμίζοντας τη δέσμευση της Αιγύπτου στην συμμαχία με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η συνάντηση Δένδια – Σούκρι

Κατά την συνάντηση του κ. Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι επιβεβαιώθηκαν  άλλη μία φορά οι  άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών και παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καταγράφηκε ταύτιση των απόψεων των δύο χωρών στα περιφερειακά ζητήματα με έμφαση στο θέμα της Λιβύης και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη συνέχει ο κ. Δένδιας μετέβη στην Κύπρο όπου συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας δήλωσε «Θα ήθελα να πω, επίσης, ότι το θέμα που δημιουργήθηκε από μια πρόσφατη προκήρυξη οικοπέδων από την αιγυπτιακή πλευρά στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα που αφορά την αιγυπτιακή πλευρά. Η ελληνική πλευρά το θεωρεί επί τη βάσει των αναρτήσεων της αιγυπτιακής πλευράς ένα θέμα το οποίο κατ’ ουσίαν έχει επιλυθεί».

Πηγή: economico.gr