Ντόναλτ ραμπ

Την πόλη Ουέλλινγκτον στην πολιτεία του Οχάιο επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για να απευθυνθεί στους οπαδούς του και να εγκαινιάσει την προεκλογική καμπάνια ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο το 2022.

Aπτόητος και αμετανόητος ο Τραμπ

Στα 75 του χρόνια ο Τραμπ παραμένει πιστός στο ύφος του και στις απόψεις του. Κάνει λόγο για ένα ολόκληρο «κίνημα» που ανυπομονεί να επιστρέψει στην εξουσία. Δεν αναγνωρίζει την ήττα του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές και ξιφουλκεί εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων.

Ένα μικρό δείγμα της ρητορικής Τραμπ: «Όλοι γνώριζαν τι συνέβαινε στην εκστρατεία μας, αλλά τα μέσα ενημέρωσης που διαδίδουν fake news δεν ασχολήθηκαν, γιατί ήθελαν να καταστρέψουν το μεγάλο κίνημά μας. Κ

ίνημα που βασίζεται στην ισχύ, την ειρήνη, τον νόμο, την τάξη, αλλά πάνω απ’ όλα βασίζεται στην κοινή λογική. Δεν έχει ξαναγίνει ένα τέτοιο κίνημα. Έχουμε κερδίσει τις εκλογές, δύο φορές. Μπορούμε να τις κερδίσουμε για τρίτη φορά αν χρειαστεί. Μπορεί να γίνει κι αυτό…»

«Ο Μπάιντεν καταστρέφει τη χώρα»

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τόσους πολλούς και τόσο πιστούς οπαδούς, που δεν αποκλείεται να είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020, αν δεν είχε προκύψει η πανδημία.

Ο ίδιος ερμηνεύει την πραγματικότητα με τον δικό του τρόπο: «Χρησιμοποίησαν την πανδημία για να εξαπατήσουν και να κλέψουν την εκλογική νίκη. Τόσο απλό είναι.

Με τη βοήθεια όλων εδώ απόψε, με τη βοήθεια των πατριωτών σε όλη τη χώρα, θα κάνουμε όσα πρέπει να κάνουμε και περισσότερα ακόμη, θα κερδίσουμε και θα κατακτήσουμε μία τεράστια ρεπουμπλικανική πλειοψηφία τον επόμενο χρόνο».

To σενάριο της νίκης στις ενδιάμεσες εκλογές 

Είναι σαφές ότι ο Τραμπ θα προβάλει μία πιθανή νίκη στις «ενδιάμεσες εκλογές» για το Κογκρέσο ως δική του, προσωπική επιτυχία, που θα προεξοφλεί μία νέα υποψηφιότητά για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ο ίδιος ο Τραμπ όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την ήττα του από τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν στις τελευταίες εκλογές, αλλά κάθε τόσο ανεβάζει τους τόνους. Στο Ουέλλινγκτον χαρακτήρισε «έγκλημα του αιώνα» τις εκλογές του 2020.

Όσο για τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο, το σχόλιο του Τραμπ είναι ισοπεδωτικό: «Ο Τζο Μπάιντεν καταστρέφει το έθνος, μπροστά στα μάτια μας. Όποιος θέλει να σώσει την Αμερική πρέπει να δώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεών του για να κατακτήσουμε μία τεράστια νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά και το 2024».

«Νόμιμος πρόεδρος» ο Τραμπ;

Πολλοί από τους οπαδούς των Ρεπουμπλικανών, που συγκεντρώθηκαν στο Ουέλλινγκτον, συμμμερίζονται τον διχαστικό λόγο.

Οι περισσότεροι συνεχίζουν να αποκαλούν τον Τραμπ «πρόεδρο» ή «νόμιμο πρόεδρο» των ΗΠΑ. «Τραμπ προχώρα, ο Μπάιντεν είναι κλέφτης, αγαπώ την Αμερική» φωνάζει ένας από τους συγκεντρωμένους.

Ένας άλλος εξηγεί: «Βρίσκομαι εδώ για να στηρίξω τον 45ο πρόεδρο. Αγωνίζεται για μας κι εμείς το ανταποδίδουμε και αγωνιζόμαστε για εκείνον…» Μία από τις πολλές γυναίκες στη συγκέντρωση του Ουέλλινγκτον λέει: «Ήρθα να δω τον νόμιμο πρόεδρό μας, να ακούσω τι έχει να μας πει…» Αναμένεται συνέχεια, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προγραμματίζει δύο ακόμη ομιλίες μέχρι τις αρχές Ιουλίου, στη Φλόριντα και στη μεθοριακή ζώνη με το Μεξικό.

Πηγή : DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr