Η αμερικανική κυβέρνηση προχωρά στην επιβολή κυρώσεων σε πέντε τουρκικές εταιρείες κι έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει κυρώσεις και ότι στηρίζουν τη Μόσχα στον πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.

Η Wall Street Journal αναφέρει επίσης ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά εταιρειών που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις στοχεύουν μεταξύ άλλων ναυτιλιακές και εμπορικές εταιρείες που σύμφωνα με τις ΗΠΑ βοήθησαν στην επισκευή πλοίων – εις βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και συνέδραμαν στη μεταφορά «αγαθών διπλής χρήσης».

Κυρώσεις σε 150 οντότητες

Τα μέτρα αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων κατά της Μόσχας. Περισσότερες από 150 οντότητες θα συμπεριληφθούν στη λίστα των κυρώσεων. «Κατά τους τελευταίους 18 μήνες, μεταφέραμε τις ανησυχίες μας στην τουρκική κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα και τους ενημερώσαμε για τους σημαντικούς κινδύνους που έχει η επιχειρηματική δραστηριότητα με εκείνους κατά των οποίων έχουμε επιβάλει κυρώσεις και συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα συμπεριλάβει στη λίστα κυρώσεων τις εταιρείες Margiana Insaat Dis Ticaret και Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, λέγοντας ότι αυτές είναι μεταξύ εκείνων στις οποίες βασίστηκε η Ρωσία για την εισαγωγή «άκρως αναγκαίων αγαθών διπλής χρήσης για να βοηθήσει την Μόσχα στον απρόκλητο επιθετικό της πόλεμο στην Ουκρανία». Η πρώτη εταιρεία έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αποστολές σε ρωσικές οντότητες κατά των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις και αποτελούν μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού για την παραγωγή στρατιωτικών drones που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανίας, ενώ η δεύτερη τουρκική εταιρεία έχει στείλει αισθητήρες και εργαλεία μέτρησης στη Ρωσία.

Κρίσιμη στιγμή

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβάλλει κυρώσεις στην τουρκική εταιρεία Denkar Ship Construction για την παροχή υπηρεσιών επισκευής πλοίων που συνδέονται με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Κυρώσεις επιβάλλονται και κατά του ναυπηγείου ID Ship Agency που εδρεύει στην Τουρκία και κατά του ιδιοκτήτη του, Ιλκέρ Ντογρουγόλ καθώς και στην CTL Limited, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την αποστολή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων αμερικανικής και ευρωπαϊκής προέλευσης σε εταιρείες στη Ρωσία.

Η κίνηση της Ουάσινγκτον έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ενώ η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι η Άγκυρα θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ όταν το τουρκικό κοινοβούλιο ξεκινήσει τις εργασίες του ξανά στις αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να «κλείσει» την ατζέντα της σχετικά με την Τουρκία, ούτε να αφήσει την κυβέρνηση Ερντογάν να αισθάνεται ότι λόγω Σουηδίας έχει πάρει «ελευθέρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr